Ecologiştii susţin că firma în cauză a depozitat peste 6 milioane de tone de deşeuri toxice pe sol. Substanţele dăunătoare s-au infiltrat în teren, iar acum întreaga zonă este acoperită de un nămol roşiatic. Problema cea mare este că depozitul clandestin de deşeuri este chiar pe malul Dunării, iar dacă substanţele ajung în fluviu, atunci se va produce un dezastru.
„Nu credem că ei reciclează, în realitate. De aici şi plângerea noastră, pentru că ei nu reciclează deşeurile, ci le combină cu alte produse toxice, fapt care este ilegal potrivit legislaţiei Uniunii Europene”, spune Gergely Simon, expert al Greenpeace.
În apărarea lor, oficialii firmei susţin că majoritatea rezervoarelor în care sunt produsele toxice sunt îngropate şi acoperite de un strat de pământ peste care au fost plantaţi arbuşti.
„Reziduurile care sunt aduse aici pot produce sol artificial care conţine toate mineralele necesare vieţii şi diferiţi nutrienţi pentru plante”, spune Bela Farkas, director de mediu al Tata Industries.
Oficialii de la Bruxelles au primit o sesizare din partea Greenpeace, dar până acum nu au luat nicio măsură.
Citiți principiile noastre de moderare aici!