Potrivit The Telegraph, un nou studiu din domeniul industriei alimentare arată că 60% dintre speciile sălbatice de cafea sunt în pericol de extincție. Printre acestea se numără și acele varietăți din care se prepară una dintre cele mai populare băuturi din lume.
Cercetătorii Grădinii Botanice Regale Kew, Londra, au descoperit că 75 dintre cele 124 de soiuri de cafea sunt în pericol din cauza defrișării pădurilor, a schimbărilor climatologice și a înrăutățirii problemei ciupercilor și paraziților care atacă arborii de cafea.
Un al doilea studiu de specialitate a estimat că până în anul 2088, producția de cafea Arabica se va diminua cu 50%, dacă sunt luați în considerare doar factorii climatologici, relatează BBC.
Nu numai cafeaua este în pericol, ci și bananele. Acestea sunt amenințate de o infecție fungică, infecție cunoscută sub denumirea de boala Panama.
Boala tropicală face ravagii asupra tuturor culturilor unde ajunge. Dacă se va răspândi și în America de Sud, regiunea din care se exportă cel mai popular și consumat soi de banane, cercetătorii se tem că acesta va fi compromis.
O specie rară de bananier – cel de Madagascar – ar fi singura imună la boala Panama. Unul dintre geneticienii care încearcă să creeze un hibrid între cele două specii a declarat pentru NY Post că demersurile sunt îngreunate de faptul că nu există, efectiv, decât cinci astfel de arbori în întreaga lume.
Dacă infecția fungică va ajunge pe continentul sud-american înainte ca specialiștii să găsească o soluție, s-ar putea ca bananele de tip Cavendish (cele mai răspândite) să dispară de pe rafturile magazinelor.
Ciocolata ar putea dispărea și ea până în anul 2050. Arborii de cacao pot fi cultivați doar în anumite regiuni, însă acestea au fost afectate și ele de schimbările climatologice. În plus, la fel ca și bananierii și arborii de cafea, și arborii de cacao sunt atacați de un număr mult mai mare de paraziți.
În cazul arborilor de cacao, cercetătorii de la Universitatea Berkley speră să le poată modifica semințele pentru ca aceasta să se adapteze mai bine condițiilor de mediu, înainte ca recoltele să fie compromise.
Citiți principiile noastre de moderare aici!