Etapa israeliană a turneului mondial susţinut de Cohen a reunit aproape 50.000 de persoane pe stadionul Ramat-Gan, situat în apropiere de Tel Aviv. Scena pe care Leonard Cohen a cântat a fost înconjurată de bannere cu inscripţia “pace” în limbile ebraică, arabă şi engleză.
Aplaudat de mii de oameni, cântăreţul, autorul şi compozitorul Cohen i-a omagiat “pe cei care au pierdut totul şi sunt gata să-şi depăşească suferinţa pentru a merge spre pace”. Cohen şi-a încheiat concertul printr-o rugăciune tradiţională evreiască şi apoi a spus “God Bless you”.
Cântăreţul, care a împlinit 75 de ani, părea în plină formă, deşi în urmă cu o săptămână a fost internat în spital după ce i s-a făcut rău pe scenă în timpul unui concert din Spania.
Veniturile obţinute în urma concertului din Israel vor fi donate “Fondului pentru reconciliere, pace şi toleranţă”, asociaţie care are scopul de a susţine persoanele care “au plătit un preţ personal în conflictul israelo-palestinian, dar care sunt decise să îşi continue eforturile pentru pace”.
Leonard Cohen, care urma să concerteze la Ramallah în Cisiordania, a renunţat la acest concert în urma presiunilor grupurilor palestiniene, care îi reproşează simpatiile pentru Israel.
Cohen a concertat şi la Bucureşti, pe 5 septembrie 2009, dar şi pe 21 septembrie 2008, pe stadionul Arcul de Triumf din Bucureşti, în faţa a circa 10.000 de oameni, în cadrul unui turneu mondial, în ziua în care împlinea 74 de ani.
Artist muzical, poet şi prozator, Leonard (Norman) Cohen s-a născut la 21 septembrie 1934 la Montreal (Canada), într-o familie de evrei creştinaţi. Cohen şi-a început cariera muzicală în New York, la sfârşitul anilor 1960. Cântecele sale vorbesc despre cele mai mari şi mai vechi teme ale lumii: sex, spiritualitate, religie sau putere.
Comunitatea evreiască îi oferă şansa “afirmării” la vârsta de 6 ani, când va cânta la chitară într-un spectacol de varietăţi. Tatăl lui Leonard Cohen şi-a dorit însă ca fiul său să ducă mai departe tradiţia de comerciant de textile. Leonard îşi va urma propriul drum, iar la vârsta de 22 de ani, în 1956, a publicat primul volum de poezie, “Let Us Compare Mythologies”. Acesta, împreună cu volumul de versuri “Flowers For Hitler” (1964) precum şi două romane, “The Favorite Game” (1963) şi “Beautiful Losers” (1966) aveau să-i aducă aprecierea în Canada.
În anii 60, Leonard merge la facultate, unde aprofundează filosofia şi participă la seminarii pe teme mitologice. Tânărul Cohen abandonează însă facultatea pentru a merge la New York, loc unde speră să-şi redefinească posibilităţile vitale.
Primul său album muzical, “Songs of Leonard Cohen”, a apărut în 1967. Melodia “Suzanne”, inclusă pe acest album, a devenit un hit graţie lui Judy Collins, pe care Leonard a convins-o de talentul său.
După turneul “The Future” din 1994, Cohen s-a retras la Zen Center din Mount Baldy, o mânăstire din California, lângă Los Angeles, pentru a studia filosofia Zen. Doi ani mai tîrziu a fost investit cu titulatura de călugăr budhist Rinzai Zen, primind numele de Jikhan (“Cel Tăcut”), însă a renunţat la viaţa monahală în 1999. După această experienţă, în 2001 avea să revină spectaculos cu “Ten New Songs” (Zece cântece noi), un album foarte bine primit de critici. De pe acest album a fost extrasă pe single “In My Secret Life”.
Întrebat despre consumul de droguri, el a recunoscut: “Le-am încercat pe toate. Le-aş promova bucuros, dacă acestea ar avea vreun efect”.
Interviurile acordate presei de poetul canadian sunt rarităţi. Într-un asemenea interviu, Cohen spune că în spatele fiecărui poem al său stă o chitară, iar în faţa chitaristului odihneşte o femeie.
În 1960, Leonard şi-a cumpărat o casă în insula grecească Hydra şi a trăit intermitent în Anglia, în Grecia, la Los Angeles şi la New York.
Muzica artistului apare şi în coloana sonoră a peliculei “Natural Born Killers” a lui Oliver Stone, unde cântece precum “Waiting for a miracle” sau “The future” se potrivesc exact cu vizunea regizorului despre manipularea prin intermediul media.
Potrivit site-ului oficial al artistului, se estimează că melodiile din culegerea de cântece Leonard Cohen au devenit cover-uri de peste 1.330 ori. Dintre muzicienii cunoscuţi care i-au preluat şi recântat creaţiile, sunt U2, REM, Sting, Nick Cave, Rufus Wainwright şi Johnny Cash.
Cohen a intrat în Rock and Roll Hall of Fame, în luna martie 2008, alături de Madonna. Artiştii devin eligibili pentru Hall of Fame la 25 de ani după ce şi-au lansat primul single sau album şi sunt reprezentaţi într-o expoziţie la muzeul Rock and Roll Hall of Fame din Cleveland, Ohio.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!