Luni dimineață a avut loc ceremonia care a marcat începerea lucrărilor la Facilitatea de apărare antirachetă din cadrul Bazei Militare de la Deveselu. La ceremonie a participat o delegație americană condusă de James Miller, adjunctul secretarului apărării pentru politica de apărare, alături de alţi înalţi oficiali din cadrul Departamentului Apărării, Departamentului de Stat şi comandamentelor forţelor americane din Europa.
Din partea conducerii NATO au fost prezenți ambasadorii Alexander Vershbow, Secretar General Adjunct, şi Sorin Ducaru, asistent al Secretarului General al NATO pentru ameninţări emergente de securitate.
Mai mult, au fost prezenți și reprezentanți ai ministerelor afacerilor externe din Turcia și Polonia, state care găzduiesc și ele componente ale sistemului american de apărare.
Ceremonia a început după sosirea președintelui României, Traian Băsescu și au participat și fanfara militară și militari ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”.
Săptămâna trecută, ministrul Apărării, Mircea Dușa a declarat că statul român are misiunea de a realiza lucrări de amenajare, în timp ce partenerii americani se vor ocupa de dotarea bazei, ce va fi operațională în 2015.
„În acest parteneriat, o parte de lucrări se realizează de către partea română, prin MApN, iar cele privind interceptările, de către partea americană. Noi am început încă din vară lucrările de amenajare la Deveselu şi le-am şi finalizat, mai sunt câteva lucrări cu termen anul viitor. Toate operaţiunile de pregătire şi operaţionalizare a bazei se fac şi sunt în grafic”, a explicat Mircea Duşa.
Ministrul a mai spus că statul român a alocat 8 milioane de lei în 2013 pentru amenajarea bazei de la Deveselu, județul Olt, urmând a aloca bani şi în următori doi ani pentru această facilitate militară, deși suma pentru următorii doi ani nu a fost încă stabilită.
Potrivit lui Mircea Dușa, în 2014 statul român trebuie să realizeze sistemul de supraveghere a bazei, iluminatul şi construirea pavilioanelor în care vor fi cazaţi militarii români.
„Prin Ministerul Dezvoltării sunt bani alocaţi administraţiei din Deveselu pentru amenajarea drumului de acces din drumul naţional către această locaţie, realizarea staţiei de epurare, a canalizării şi a aducţiunii de apă. Sigur că de aceste facilităţi va beneficia şi comunitatea de la Deveselu, dar vor deservi şi facilitatea militară de la Deveselu. Acum elaborăm bugetul şi vom vedea (câţi bani se vor aloca în 2014 – n.r), dar vom asigura banii astfel încât facilitatea de la Deveselu să fie operaţională şi lucrările pe care le mai are partea română de realizat să se realizeze conform graficului”, a mai explicat Duşa.
În luna iulie, compania americană KBR a anunțat că a obținut un contract în valoare de 134 milioane dolari de la Corpul de Ingineri al Armatei americane în Europa pentru a construi instalaţiile primului sistem de apărare antirachetă în Europa, la Deveselu.
Astfel, KBR va muta structura unei clădiri de patru etaje, în care va fi instalat un radar, de pe Coasta de Est a SUA în România. De asemenea, compania americană va construi în țara noastră diverse instalaţii şi infrastructura necesară susţinerii sistemului AEGIS, inclusiv drumuri, clădiri pentru asistenţă, comunicaţii, securitate şi utilităţi.
Aceste lucrări includ construirea instalaţiei de lansare a rachetelor, clădirea pentru radarul Aegis, rezerve de carburant pentru generatoare, clădiri de comandament, stocare şi transmisiuni, construirea zonei de locuit şi crearea de sisteme de securitate fizică (intrări, perimetre).
Citiți principiile noastre de moderare aici!