Casa Județeană de Pensii Timiș este implicată activ în realizarea noii legislații din domeniul pensiilor. Directorul instituției, Ioan Căprariu, este unul dintre cei zece specialiști care face parte din grupul care lucrează în acest moment la definitivarea legislației care ar urma să intre în dezbatere parlamentară înainte de finalul anului. Schimbarea era absolut necesară, spune directorul casei de Pensii Timiș, astfel urmând să fie rezolvate numeroase inechități existente în sistem. Acest lucru se va vedea începând cu anul 2021.
„Legislația trebuia modificată. Sunt probleme mari, există inechități între diferite categorii de persoane. De exemplu o femeie care a realizat același număr de puncte cu un bărbat, ambii cu stagii de cotizare complete, primește acum semnificativ mai mulți bani la pensie decât o persoană de sex masculin. Se va schimba modul de calcul al punctajului, va fi unul mult mai bun, cară să elimine astfel de situații. Această eliminare a diferențelor era cerută și de către Uniunea Europeană, deci redefinirea legislativă era absolut necesară”, ne-a declarat Căprariu.
În acest moment proiectul este în dezbatere publică și se așteaptă toate sugestiile posibile din partea celor care beneficiază, sau vor beneficia, de pensie de stat. Din acest motiv, orice sugestie este bine venită și poate fi transmisă la datele de contact prezente pe pagina de internet a instituției județene – www.pensiitimis.ro.
Există o serie de noutăți legate de acordarea pensiilor. În primul rând se va introduce stagiul minim de cotizare de 15 ani, pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă.
„Se prevede explicarea clară a definiției pensionarului, dar mai ales eliminarea inechităților. Are loc redefinirea stagiului minim de cotizare, care e obligatoriu pentru a primi pensia. La stabilirea acestuia nu se vor lua în considerare stagiul militar, facultatea, concediul pentru copii, concediul medical. Noua lege nu le va mai lua în considerare la stabilirea perioadei minime de cotizare, se iau în calcul doar la stabilirea cuantumului pensiei, dar nu la și stabilirea perioadei minime”, a mai declarat Căprariu.
Rămâne în continuarea posibilă „cumpărarea” de vechime, adică plata retroactivă a asigurărilor pentru a beneficia de pensie. Cei care nu vor îndeplini condiția stagiului minim vor fi preluați în cadrul unei noi legi, cea a indemnizațiilor sociale, a cărei legislație se află în acest moment în elaborare.
Cei care au plătit contribuțiile pentru pensie vor primi în continuare sumele cuvenite, dar sub altă formă. Această nouă lege era necesară pentru a se elimina situațiile ciudate în care persoanele care au contribuit, spre exemplu, o lună sau chiar o zi, ar fi trebuit să primească pensie o sumă infimă. Legea prevedea însă că ei trebuie să primească o pensie minimă, care ridica foarte mult nivelul sumei primite de la stat, deși nu li se cuvenea. O altă noutate se referă la faptul că se elimină aproape total restricțiile referitoare la cumularea salariului cu pensia, dar până la un anumit nivel. Aceasta, pentru a se putea stimula menținerea în câmpul muncii a acestei categorii de persoane cât mai mult.
Șeful Casei de Pensii spune că prin noua lege a pensiilor se corectează o situație anormală apărută în 2001, care este votată în 2018 și va intra în vigoare în 2021.
„Precedenta lege a fost adoptată în 2001. Atunci noi am propus exact modul de calculare a punctajului din noua lege, care elimină inechităţile. Din păcate, la vot în parlament a fost modificată şi s-a ajuns în situaţia de acum. Eu cred că 90% din ceea ce e inclus în acest proiect va fi şi aprobat. Dar, noua lege va avea efecte treptat, urmând să producă efectele scontate doar din 2021”, a mai declarat Căprariu.
Directorul timişorean este optimist şi speră că noul proiect va fi aprobat până la finalul anului. Ataşat aveţi un document care conţine toate principalele modificări prevăzute, le puteţi vizualiza, analiza şi transmite eventualele observaţii şi sugestii pe care le aveţi.
Legea_Pensiilor___Guvern__final
Citiți principiile noastre de moderare aici!