A fost deja demonstrat științific faptul că ADN-ul oamenilor care trăiesc în prezent provine în proporție de 1% până la 3% de la omul de Neanderthal, care a dispărut în urmă cu aproximativ 39.000 de ani. Luni, oamenii de știință au anunțat că a fost descoperită dovada certă a încrucișării dintre Homo sapiens și omul de Neanderthal, în urma analizelor realizate asupra unui maxilar uman descoperit în România, transmite Mediafax.
Potrivit analizelor, împerecherile cu omul de Neanderthal au avut loc mult mai recent decât se estimase inițial.
“Am arătat că unul dintre primii oameni moderni care au ajuns în Europa avea un strămoş neanderthalien, care trăise cu doar 4-6 generaţii înaintea lui în arborele genealogic al familiei sale. Acel om avea în el mai mult ADN de neanderthalian decât oricare om modern cunoscut din zilele noastre sau din trecut”, a declarat Svante Pääbo, profesor de genetică la Institutul Max Planck de Antropologie Evolutivă din Germania, coordonatorul studiului, potrivit aceleiași surse.
Cercetătorul David Reich, specialist în genetică la Universitatea Harvard, este de părere că între 6% şi 9% din genomul acelui individ provenea de la un strămoş neanderthalian. Potrivit studiului publicat în revista Nature, specia noastră s-a împerecheat cu omul de Neanderthal şi în Europa, nu doar în Orientul Mijlociu, aşa cum se credea anterior.
“Oamenii moderni au ajuns în Europa în urmă cu 43.000 de ani, iar neanderthalienii au dispărut în urmă cu 39.000 de ani”, a spus profesorul Reich.
Potrivit autorilor noului studiu, omul de Neanderthal care s-a numărat printre strămoșii bărbatului ce a decedat în Peștera cu Oase din țara noastră a trăit cu cel mult 150 de ani înainte de acesta.
Profesorul Reich a mai declarat că, potrivit studiilor, bărbatul era un vânător-culegător, ce provenea dintr-o “populaţie de pionieri” care au ajuns în Europa, dar nu și-au adus o mare contribuție la zestrea genetică a europenilor de astăzi.
“Acesta este un aspect interesant, pentru că înseamnă că Europa nu a fost ocupată în mod continuu de aceleaşi linii de populaţii după primele valuri migratorii ale omului modern”, a declarat profesorul Reich.
Omul de Neanderthal, ce avea o frunte mare și înaltă și un fizic robust, a trăit în Europa și Asia din urmă cu 350.000 de ani până în urmă cu 40.000 de ani. El a dispărut în aceste regiuni în perioada care a urmat după sosirea lui Homo sapiens. Oamenii de știință susțin că neanderthalienii erau extrem de inteligenți, foloseau metode de vânătoare complexe, obiecte cu funcții simbolice și au deprins utilizarea focului.
Maxilarul supus testelor, găsit în România, a fost descoperit în Peştera cu Oase din judeţul Caraş-Severin în anul 2002. Inițial, primele încercări de extragere a unor mostre de ADN din acesta nu au fost de succes, dar în cele din urmă s-a reușit, datorită unor tehnologii de ultimă generație.
Citiți principiile noastre de moderare aici!