Avocatul lui Horia Georgescu a declarat pentru Mediafax că a primit demisia luni seară. Documentul urmează să fie depus marți dimineață la Senat.
Șeful ANI a fost reținut luni, de procurorii DNA. Anchetatorii îl acuză de trei fapte de abuz în serviciu, pe care acesta le-ar fi săvârșit în perioada în care era membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). El va fi prezentat instanței supreme marți, care va judeca propunerea înaintată de procurori, de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În același dosar este reținută și fosta consilieră a lui Gabriel Oprea, Ingrid Mocanu Popa. Ea este suspectată că a participat la acordarea unor despăgubiri supraevaluate cu 75 de milioane de euro, alături de alți membri ai comisiei ANRP.
În același dosar, se află sub control judiciar Ingrid Zaarour, fostul președinte al ANRP.
În același caz a fost audiat luni la DNA vicepreședintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, el fiind adus cu mandat.
Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, în acest dosar se fac cercetări pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în raport cu cei care au fost membri ai Comisiei Centrale de Despăgubiri din cadrul ANRP. Dosarul a fost deschis după ce, în ianuarie 2015, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a sesizat DNA, ca urmare a unor nereguli găsite la controale privind dosare de retrocedări, susţin sursele citate.
Procurorii DNA spun că Horia Georgescu se face vinovat de săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
În perioada 2008 – 2009, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care făcea parte şi şeful ANI, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experţii evaluatori, corespunzătoare unui număr de trei dosare. Această comisie nu ar fi respectat Standardelor Internaţionale de Evaluare, a dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei precum şi unele măsuri adiacente, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate.
Potrivit procurorilor, valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experţilor evaluatori, la suma de 129.709.168 de euro (467.448.907 lei ).
Sursa: Mediafax
Alte articole pe aceeași temă:
Seful ANI, retinut pentru abuz in serviciu
Citiți principiile noastre de moderare aici!