Federația Sindicatelor Libere din Învățământ este cea mai mare federație din sistemul de învățământ românesc, ea reprezentând personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic. FSLI reprezintă 63% din numărul total al angajaților din educație.
Sondajul efectuat de FSLI s-a desfășurat în perioada iulie – octombrie 2018, în mediul on-line.
În raportul FSLI, citat de Mediafax, se arată că ”unitățile de învățământ au nevoie de dotări, iar programele școlare trebuie schimbate, întrucât nu sunt corelate cu cerințele de pe piața muncii și nici cu nevoile sociale. Temele constituie un factor de stres, iar mulți consideră că ar trebui înlocuite cu activități practice”.
Majoritatea respondenților consideră că în programa școlară ar trebui incluse materii noi, practice, care să contribuie mai mult la dezvoltarea armonioasă a elevilor. Printre materiile propuse se află educația antreprenorială, educația financiară, educația sexuală și a sănătății, educație pentru gestionarea emoțiilor, educație juridică etc.
În plus, conform unui Raport al Băncii Mondiale pe tema “Statutului Global al Profesorilor și al Meseriei de Profesor”, din cei aproape 12 ani de formare în sistemul educațional românesc, 3 ani și 4 luni reprezintă un interval pierdut, în care elevii nu învață nimic – fapt asupra căruia FSLI a atras deja atenția.
Modificările care se impun ar trebui realizate cât mai curând, astfel încât elevii să beneficieze de o educație adecvată timpurilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!