În ultimii doi ani, marcați de crizele succesive cauzate de pandemie și război, centrele de consiliere ale Organizației Salvați Copiii au preluat 1.241 de copii și adolescenți care au dezvoltat diferite tulburări emoționale.
Astfel, aproape un copil din trei s-a confruntat cu tulburări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional în centrele Salvați Copiii România în ultimii doi ani, procentul crescând la aproape 72% (7 din 10) în cazul adolescenților, mergând până la consecințe extrem de grave, și anume tentative de suicid.
Cele mai frecvente diagnostice au fost reprezentate de anxietate – 28,8% și tulburări emoționale (23%).
Majoritatea covârșitoare a cazurilor de depresie s-au înregistrat în rândul copiilor din grupa de vârstă 11 – 14 ani și al adolescenților (15 – 18 ani), respectiv 32% și 54% din cazuri.
Au fost înregistrate și cazuri severe, în care tulburările de tipul anxietății și depresiei au dus la tentative de suicid: trei la grupa de vârstă 11 – 14 ani și cinci în rândul adolescenților.
„Anxietatea este o emoţie negativă care implică sentimente de nervozitate, teamă, frică sau îngrijorare. De obicei, copiii se simt anxioşi atunci când cred că ceva rău sau neplăcut urmează să se întâmple. Anxietatea la copii şi adolescenţi poate fi descrisă ca un răspuns extrem la o situaţie sau eveniment pe care o percepe ca ameninţătoare şi este disproporţionat în raport cu pericolul real. Răspunsul anxios include gânduri de pericol iminent, excitaţie crescută cum ar fi, creşterea frecvenţei cardiace şi respiraţie rapidă şi, adesea, evitarea situaţiilor sau a evenimentelor care provoacă disconfort”, explică psihologul Mihaela Dinu, de la Salvați Copiii România.
Potrivit acesteia, copilul sau adolescentul care suferă de anxietate ajunge să resimtă distres semnificativ şi perturbare a activităţilor sale cotidiene la şcoală, acasă sau în relaţia cu prietenii.
„Este important ca părinții să interpreteze comportamentul copilului în funcţie de nivelul său de dezvoltare și în cazul copiilor mai mici să deosebească simptomele de anxietate de fricile specifice vârstei sau de fobii.De asemenea, părinții trebuie să fie atenți ca manifestările anxioase să nu se transforme în tulburări de anxietate. O tulburare anxioasă netratată crește riscul în viitor pentru diferite probleme de sănătate mintală. De aceea, dacă problema de anxietate interferează cu starea de bine generală sau cu abilitățile parentale este bine ca aceasta să fie discutată cu un specialist”, a precizat psihologul Mihaela Dinu.
Unele studii arată că depresia este diferit resimțită în funcție de vârstă.
Conform specialiștilor, depresia la copii și adolescenți se manifestă puțin diferit față de adulți, de aceea uneori este trecută cu vederea. Un copil cu depresie de cele mai multe ori va fi agitat (dar în același timp va arăta obosit sau fără chef), ușor iritabil, nemulțumit mai mereu, deseori va plânge și va avea stări schimbătoare, tulburări de somn, apetit, putând apărea și la copii gândurile de moarte.
Pe un adolescent simptomatologia îl face: certăreţ, agresiv, hipersensibil emotional, izolat, renunţă la activităţi, nu manifestă iniţiative, plicitisit, scăderea performanţelor şcolare, modificarea neintenţionată în greutate, dificultăţi de adormire sau în a rămâne treaz, somn neodihnitor, stă treaz toată noaptea, dificultăţi de concentrare, în a sta liniştit, impulsiv, sau mai puţin activ, relaţionează mai puţin cu ceilalţi, dezorganizat, refuză să participe la activităţi, petrece mult timp în pat, doarme ziua, se simte mereu bolnav.
Dincolo de strategiile privind stilul de viață, un specialist poate evalua cu exactitate simptomatologia, poate stabili dacă este un episod depresiv și cărei clase aparține, precum și care sunt recomandările de primă intenție: psihoterapia sau terapia medicamentoasă.
„Ieșirea din pandemie, după perioade lungi de izolare și anxietate socială, apoi fricile cauzate de război și climatul social vulnerabil și-au pus amprenta asupra sănătății mintale a copiilor. Anxietatea și depresia pe care le-au dezvoltat pot avea consecințe dramatice și se pot transforma în traumă, dacă acești copii nu primesc consiliere terapeutică adecvată. Mai mult, este necesar un program național, care să evalueze și să sprijine copiii cu tulburări emoționale să-și revină”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Organizației Salvați Copiii România.
Ancheta a vizat centrele de consiliere ale Organizației Salvați Copiii, având ca grupuri țintă copii și părinți beneficiari ai serviciilor de consiliere ale Salvați Copiii România. Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion neprobabilistic, în luna aprilie 2023.
Centrul de Educaţie Emoţională și Comportamentală pentru Copii din București și Centrele de Consiliere pentru Părinți din Iași, Timișoara și Mureș au ca obiectiv promovarea sănătăţii mentale şi îmbunătăţirea calităţii îngrijirii pentru copii şi adolescenţi. Toate serviciile sunt gratuie, oferite într-un mediu prietenos, accesibil, nestigmatizant.
Cine poate beneficia gratuit de aceste servicii:
- Copii şi adolescenţi cu probleme de sănătate mentală (copii cu depresie, anxietate, tulburări de ataşament, ADHD, tulburări de conduită, comportament agresiv etc.);
- Copii şi adolescenţi care provin din familii cu dificultăţi sociale;
- Copii şi adolescenţi cu părinţi cu probleme de sănătate;
- Copii şi adolescenţi care provin din familii dezorganizate.
Trimite articolul
XMira pe cineva???
Cand te uiti la ce sunt expusi, otravurile pe care le numim hrana, nu-i de mirare. Ne-au rupt cu “democratia” si corporatiile pacii…
-
mda, esti genial, mai nou mancarea da anxietate si depresie, nu te face doar gras
-
@Farfuridi – zic sa te mai documentezi… Ignoranta naste monstrii. Mai citeste etichetele, vezi cate antibioitice sunt in carne, si vezi care este efectul antibiotecelor pe termen lung, desteptaciunea lumii.
-
“stati inchisi in casa”, “copiii sa faca scoala online, pe vecie daca se poate, e ok” – i-as lua la palma pe toti cretinopatii pro-restrictii
Bla, bla, bla ….un articol pentru a consuma cerneala….asta e efectul tableta si telefon toata ziua … Copii mimati si rau educati cu parinti foarte moderni….problema e ca nu mai vezi copii la joaca afara, la o ascunselea, la un sotron, la sport …..sunt mimati grasi lenesi ….deci bolnavi!!!
Generatiile anterioare lor erau mai deprimate si anxioase doar ca nu pasa nimaniu. Sa fim seriosi, cine a crescut in 80 si 90 si incusiv 00…daca spunea ca e depresiv nu era luat in serios. Statistica asta arata ca gradul de diagnosticare a crescut si lumea a inceput sa fie atenta si la componenta psihologica. Nu are mancarea nimic de a face cu asta, nici tabletele cum nici sotronul sau tara tara, vrem ostasi nu previn afectiunile psihologice.
-
si uite asa se ajunge la drame, din minimizarea unor probleme care devin din ce in ce mai mari. metoda “struțul” chiar nu functioneaza.
Din pacate articolul nu zice si cum sa se evite situatiile si adreseaza doar efectele. macar sa fi zis banalitatea aia cu “Pentru sanatatea emotionala a copilului dvs, petreceti cat mai mult timp impreuna cu el”. Clar depinde si cum e petrecut timpul ala, dar macar sa existe.
Daca vrei sa vezi una alta, poti merge pe corbului la neuropsihiatrie infantila, poate te convingi acolo. Iar daca vrei sa vezi la ce duce neglijarea problemelor la nivel de societate, vezi japonia cu hikikomori-ul, asta fiind doar un exemplu. te-ai astepta de la copiii japonezi sa o duca bine, sa nu aibe probleme, nu? -
În sfârșit, subZero aduce pe pagină și un comentariu logic! Îmi place cum postacii încearcă toate manipulările că “pe vremea mea nu erau bețivi, nu erau hoți, nu erau deprimați” iar concluzia lor e că “alții ieste ignoranți”, și “antibeoticele” (lol, pe asta chiar așa a scris-o 😀 ) din cărnuri sunt “scrise pe etichete” și ele sunt cele care “dau depresie” alaturi de 5G 😀
În anii 90, în 80% din cazuri dacă ziceai că ai depresie nu erai luat în serios, iar în jumătate din acele cazuri eu cred că era și mai grav: ceilalți (prieteni, colegi, profesori) făceau mișto de tine un an de zile după aia, iar unii părinți ar fi zis “bai, Ionele, cum sa ai depresie? Tu n-ai depresie! Păi ia ascultă aici! Tu n-ai văzut ce vesel e băiatul vecinului? N-ai văzut ce râd aia de la Vacanta Mare? Ia bagă 50 de flotări și vino la mine când termini cu prostiile astea” 🙂
Cazuri din astea mai sunt și azi, dar în anii 90-2000 românii încă erau obișnuiți cu altceva. Anii aceia au fost abia primii în care românii au aflat încet-încet, cu greu, de la TV și alte instrumente democratice, că e ok să admiți și când îți e greu, că nu e nevoie sa minți constant, că e în regulă să ai o zi in care nu te simți bine, sau să ai un an cu vreme nasoală și producție mai mică la hectar, fără să trebuiască să umfli cu minciuni rezultatele din Scânteia, etc. Că e ok sa mergi la doctor pentru analize de rutină, nu să vezi doctorul doar când te duce salvarea că nu mai poți. Și schimbarea altor comportamente de tipul ăsta, bazate pe mituri sovietice.-
Un comentariu exemplificativ pentru idiocracy.
Voi astia care comentati,sunteti toti nascuti dupa 90. Asta se vede din imbecilitatile debitate.
V-ati crescut copii intr-o sfera de aticla. Ii carati cu masina la scoala. Le punetibtelefonul sub nas de cum se nasc. Ii imbuibati cu Mac si cola.Copii nu mai se joaca afara la soare,in vant,in ploaie sau la zapada.
Ce nu prucepeti voi,geberatiile astea pierdute e ca fiinta umana are nevoie sa infrunte toate conditiile meteo. Are nevoie de aocializare ,dar nu online. Are nevoie de provocari,de greutati,si de provleme ca sa se intareasca.
Voi,generatiile astea defecte,ati creeat doar niste dependenti de tehnologie sibde farmacii.
Puteti fi mandrii de defectii creeati.-
Bravo, mama analfabeta!
-
Bai…acesta..baluba. Analfabet e un,agramat e alta,si tastarea in viteza e cu totul altceva.
-
iar incepi cu gramaticile?🤣😂🤣
“sa aiba” atunci👮
hai ca-s niste amarate de comentarii, ia-te si tu de idee daca nu esti de acord cu ea, nu de cum tasteaza sau vorbeste x si y. din ceva motive eu am inceput sa mananc silabe intregi; cat despre alte litere tastate, ce sa mai zic. Bravo celor care nu gresesc, e de apreciat, dar hai sa schimbam pareri pe subiect atata timp cat greselile nu ne impiedica sa intelegem comentariul.#numa’ zic si eu
-
Nu mai tasta in viteza, mama grabita!
-
-
-
solutia e inca 3 ani de lockdown pana ne dam seama care e problema, nu-i asa?
-
Voi, calafatanilor si’n morminte veti continua tot cu aceste comentarii inepte.
Foarte bine dar e loc si de mai bine,spre 99% e ideal.