„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat miercuri, 18 decembrie, cererea de reexaminare asupra Legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism”, arată un comunicat emis de Preşedinţia României.
Modificările aduse de parlamentari la Legea spălării banilor au fost necesare din cauza unei directive europeane care impunea „consolidarea capacităţii operaţionale a Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi întărirea cooperării cu toate autorităţile de aplicare a legii”.
Traian Băsescu a considerat că modificările aduse legii fac exact contrariul, limitând rolul Oficiului.
„Modificările aduse alineatului (1) al Articolului 8 şi alineatului (2) al Articolului 26 din Legea nr. 656/2002, precum şi abrogarea, începând cu data de 1 februarie 2014, a punctelor 1 şi 2 ale Articolului 55 din Legea nr. 255/2013 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, prin care atribuţia Oficiului de sesizare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este înlocuită cu atribuţia de simplă informare a autorităţilor judiciare, sunt de natură a limita capacitatea operaţională a Oficiului şi de a-i reduce rolul la unul pur formal. În forma iniţială, atunci când Oficiul constata existenţa unor indicii temeinice de spălare a banilor sau de finanţare a actelor de terorism, această autoritate avea obligaţia sesizării de îndată a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar această instituţie avea obligaţia efectuării de cercetări cu privire la existenţa sau inexistenţa unor asemenea fapte grave. În legea transmisă spre promulgare, prin inserarea obligaţiei de informare (în loc de sesizare) a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, nu se mai creează obligaţia de cercetare a aspectelor cu care s-a făcut informarea, Parchetul putând decide dacă va da sau nu curs acestor cercetări”, mai arată comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.
De asemenea, Băsescu nu este de acord cu eliminarea din plenul Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a reprezentantului Asociaţiei Române a Băncilor. Mai mult, şeful statului cere lărgirea plenului, din care să facă parte şi un reprezentant al Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!