Tinerii sunt, de obicei, mai predispuși la a dezvolta depresia, însă nu este o boală exclusivă a lor. Anxietatea este, de obicei, asociată cu simptomele de depresie, iar manifestările acestei afecțiuni pot avea efecte asupra desfășurării vieții de zi cu zi. Specialiștii spun că, în anumite cazuri, depresia poate afecta grav calitatea vieții.
„Principalele manifestări ale depresiei sunt starea depresivă, o tristețe profundă, apăsătoare, ce apare de la primele ore ale dimineții și se accentuează în a doua parte a zilei. Aceasta are o durată de minim 2 săptămâni. Apoi, avem fatigabilitatea, o stare de oboseală intensă, care uneori ține persoana în pat, afectându-i semnificativ funcționalitatea zilnică. O altă manifestare este anhedonia, incapacitatea de a simți plăcere în activități care în mod normal ar aduce plăcere. Adică, spre exemplu, dacă un microbist nu mai este atras de niciun aspect al fotbalului, treptat sau dintr-o dată. Mai pot apărea, desigur, ca urmare a acestora, retragerea socială, persoana devine retrasă, vorbește mai lent, cu un ton scăzut, își restrânge sfera de activități, nu mai face aceleași lucruri pe care le făcea cu ușurință înainte, se simte incapabilă ori inutilă. Nu în ultimul rând, vorbim de inapartenență, simte că nu aparține familiei, grupului de prieteni, echipei în care activează. Deseori apar tulburări de somn și de apetit alimentar sau sexual care au un impact puternic asupra persoanei”, spune Carina Dragu, medic primar psihiatru Spitalul Clinic CF Timișoara.
Este important consultul medical. Medicul de familie ori psihologul pot bănui pacientul că suferă de depresie – lucru care poate fi confirmat de medicul psihiatru. Ulterior, se poate face o schemă de tratament, care, de obicei, este un mix între terapie și medicație.
„Tratamentul poate fi medicamentos și psihoterapeutic. De cele mai multe ori, combinația acestora are rezultatele cele mai bune și rapide. Este important să subliniem că tratamentul pentru depresie poate varia în funcție de fiecare individ, de aceea este necesară o abordare personalizată. În perioada de sărbători, depresia se poate accentua, mai ales la cei ce locuiesc singuri, nu au prieteni, sunt izolați geografic sau emoțional”, mai adaugă Carina Dragu.
Depresia este tratabilă iar, în cadrul Spitalului Clinic CF Timișoara, consultul este gratuit, pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie.
Și schimbarea vremii poate să ne afecteze starea de spirit. Mai multe despre acest subiect, AICI.
Pe aceeași temă:
Tulburarea afectivă sezonieră. Cum ne afectează vremea starea de spirit?
Trimite articolul
XMai lasati naibi telefoanele. Prea multa victimizare in ziua de azi. Credeti ca inainte nu aveau oamenii probleme?
Statisticile in Romania sunt facute din pix.
5%? Doctorita cred ca a fumat ceva. 5% nu sunt bolnavi.. era o statistica reala.
Iar la ce doctori si pregatire au… mai bine mergi si vb cu preotul, sau suni la videochat te ajuta mai mult 🙂
Daca mergi cu calmante si antidepresive in tarile Scandinavia te imbogatesti Cele mai Democrate tari sunt de fapt sursa de infectie sociale. numarul sinuciderilor si divorturilor este cel mai mare din Lume.
Se pot folosi si medicamente dar nu sant solutia cea mai buna.
1.Te impaci cu tine si cu lumea din juru tau.
2.Dieta naturala fara mancare procesata, fara dulciuri.
3.Sport moderat cu intervale de practicare intensiva.
4.Folosire telefon, televizor sau alti poluatori informationali cu moderatie.
5 Doamne ajuta.
In tarile nordice,oficial peste 50% sunt pe antidepresive.In Japonia,tara superdezvoltata tehnologic se sinucid aia intr-o veselie.De sua nu mai discutam.Nu cunosc sensul vietii,oamenii s-au departat de Creatorul lor care este in ei insisi prin sufletul nemuritor.Psihologii si psihiatrii sunt asemenea orbului din nastere care cauta obiecte cand vine vorba de boala sufletului.Nimeni n-o poate tamadui,decat Doctorul sufletelor noastre,insa noi am uitat de El.Bunicii si strabunicii nostri care mancau boabe de porumb din balegarul cailor pe frontul de razboi ar fi trebuit sa se sinucida in masa,dar ei n-aveau nici pe departe cate avem noi astazi dpdv material,bunastarea si-mbuibarea departeaza omul de adevaratul sens al vietii terestre.Din fericire,suntem inca un neam sanatos la minte si suflet,dar daca reusesc luciferienii ceea ce au reusit cu occidentalii,vom disparea la fel ca ei.
depresia nu exista
Depresia este simptomul unei boli spirituale.
Boala se numește lipsă de credință în Dumnezeu cu variantele ei cunoscute bine: lipsa de viață din casă obținută prin uciderea de prunci, băutura in exces, ură de sine și în final ură aproapelui.
Soluția nu este soluția finală adia zerul pfizãr ci Hristos