Trichineloza este o boala parazitară produsă de trichinella spiralis, un vierme cilindric care ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infestate, cel mai frecvent porci, mistreți sau urși. Dacă carnea care conține acest parazit este consumată de om, paraziții ajung în intestinul său, unde se înmulțesc și apoi pătrund prin mucoasa intestinală în sânge, mai apoi ajung în mușchii striați, unde se închistează, afectând funcționarea lor. Paraziții pot ajunge și în alte organe: inimă, plămâni sau chiar în sistemul nervos, ceea ce duce la apariția unor complicații severe, ce pot cauza decesul. Cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât boala este mai severă.
Trei faze ale bolii
Conform specialiștilor spitalului de la Pădurea Verde, boala prezintă trei faze după care oamenii se pot ghida în funcție de simptome:
1. Faza intestinală, care se manifestă ca o toxiinfecție alimentară, cu scaune moi, grețuri, vărsături, colici abdominale. Primele simptome apar la 2-3 zile până la o săptămână de la consumul cărnii parazitate. Dacă boala este descoperită în această fază, tratamentul este eficient și paraziții nu se mai pot multiplica.
2. Faza migrării parazitului prin sânge în mușchi. Apar simptome ca febra, dureri de cap și la nivelul ochilor, erupții cutanate, dureri musculare, edem facial și chiar hemoragii. Daca afectarea cuprinde și mușchii respiratori, pot apărea tulburări de respirație. Această fază durează 2-4 săptămâni, după care nu mai există simptome. În aceasta etapă medicația antiparazitară este mai puțin eficientă, obiectivul principal al tratamentului fiind diminuarea simptomatologiei și manifestărilor alergice care se produc și care pot afecta sever organismul.
3. Dacă ajung în mușchi, larvele se închistează, apoi se calcifică, producând tulburări de funcționare a acestora. În această fază, singurul lucru ce rămâne de făcut este să favorizăm calcificarea chisturilor. În cazurile severe, inflamația poate determina complicații cardiace (miocardita, insuficiența cardiacă, aritmii), neurologice (encefalită, meningită, tulburări vizuale sau auditive, convulsii) sau pulmonare (pneumonie, pleurezie). Decesul poate surveni din cauza miocarditei sau encefalitei.
Sfaturile medicilor
Cea mai bună metodă de a preveni o astfel de situație de infestare reprezintă analizele animalului. Dacă totuși ați consumat astfel de carne, prezentați-vă la medic.
„În primul rând, cei care sacrifică porcul trebuie să verifice carnea printr-un examen trichineloscopic realizat la medicul veterinar. Dacă după două – trei zile de la consumul de carne prezentăm semnele unei toxiinfecții alimentare, trebuie să ne prezentăm de urgență la medic. Acesta va putea asocia simptomatologia cu suspiciunea de trichineloză și va începe tratamentul specific”, spune dr. Virgil Musta.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XV-am felicitat pentru actualitatea articolului D-voastra,ca un test privind cenzurarea comentariilor mele.O sa imi replicati ca nu am respectat ” principiile voastre de moderare”.Multumesc.
Cu tot respectul pentru dl Dr Virgil Musta, dar informatii despre boala pot da doar medicii veterinari de specialitate.
Parazitul se localizeaza doar in musculatura striata, deci si in cord, nu are lagatura cu sistemul nervos sau cu plamanul care nu au in structura lor musculatura striata. Dl Dr Musta poate prezenta doar aspecte legate de tratament la om.