Conacului Mocioni de la Foeni va intra în reabilitare pe finanțare europeană în luna aprilie. Acesta a fost inclus în lista de rezervă a programului RO-CULTURA în 2020. Lucrările încep în luna aprilie, ca urmare a faptului că s-au suplimentat fondurile alocate pentru proiectele din program, în acest an. Proiectul va fi condus de Michael de Styrcea, urmașul familiei Mocioni și vor exista și activități care să mențină vie memoria familiei Macioni.
Conacul familiei Macioni este monument istoric de importanță națională și universală, cu valoare arhitecturală și simbolică. Clădirea a fost realizată în stil neoclasic în anul 1750, fiind opera arhitectului Mór Kallina. Conacul este străjuit de porți înalte, având trepte grupate în trei secțiuni, care împărțeau conacul în zone distincte de locuit. Membrii familiei Macioni au fost politicieni, cărturari, filosofi. Cel mai important membru al familiei, care a locuit aici, a fost Andrei Mocioni de Foen, strănepot al preotului aromân Constantin.
„Prin această investiție, abordăm mediul rural, care nu a beneficiat mereu de atenția cuvenită. Practic, completăm oferta turistică și culturală a județului, dincolo de ceea ce are Timișoara de oferit. Proiectul se afla în așteptare încă de anul trecut, iar acum am primit o veste excelentă. Fondurile pe programul RO-CULTURA au fost suplimentate, astfel că în primăvară vom putea intra în implementare. Potențialul turistic al județului este imens, reprezentând o axă importantă de dezvoltare, alături de cea de business. Practic, cele două se pot completa extrem de bine”, spune președintele CJ Timiș, Alin Nica.
Consiliul Județean Timiș a realizat deja documentația pentru lucrări și urmează să lanseze o licitație pentru proiectul tehnic și execuția lucrării. Valoarea totală a proiectului este de aproape 12 milioane lei. Consiliul Județean contribuie cu 20% din sumă, iar restul este finanțare nerambursabilă. Proiectul trebuie finalizat în 3 ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!