Friptura de miel, drobul, ciorba, ouăle fierte și cozonacul – toate sunt delicioase, însă mâncatul până „la refuz” poate cauza de la indigestii la probleme mai grave. Secretul, spun specialiștii în nutriție, este echilibrul.
„La orice masă ar trebui să existe echilibru. Fie că am mâncat de post, fie că am mâncat preponderent vegetarian, acum trecem la o mâncare care conține mai multe produse de origine animală, așa că ar trebui să respectăm un regim de viață sănătos, să respectăm porțiile, să avem lângă proteine și o sursă de fibre prin salate, legume – pe care acum le găsim la piață și care sunt binevenite. Trebuie să avem grijă și la carbohidrații pe care îi mâncăm, iar aici pornim chiar de la pâine: să începem cu o pâine integrală.
De obicei, după o perioadă de post, când vin sărbătorile, toată lumea se gândește că se va mânca mai mult. Poate unii se tem că vor lua câteva kilograme în plus, să nu mai zic de cei care au boli digestive sau diabet, zaharat ori alte boli cronice. Aici trebuie avut întotdeauna grijă.
Consider că trebuie să profităm și de faptul că ne aflăm într-o perioadă în care piața ne oferă o mulțime de bunătățuri și alimente din care putem găti mâncăruri dietetice.
În rest, trebuie să avem grijă la o regulă simplă, pe care o știm: împărțirea meselor încât să nu mâncăm toată ziua. Să ne gândim că avem trei mese principale și două gustări. Dacă avem musafiri sau mergem în vizită, putem programa cele trei mese principale în funcție de acest lucru.
De asemenea, dacă pe masă avem mai multe feluri de mâncare, o friptură mai grasă, friptură de miel sau de porc, maioneze, să mâncăm câte puțin din fiecare – pentru a ne putea bucura de toate fără să exagerăm”, spune nutriționista Iren Alexoi.
Senzația de sațietate vine la ceva timp după ce am început să mâncăm, așa că uneori poate apărea acea senzație de „prea-plin”, cu disconfort abdominal.
„Bineînțeles că digestiv nu ne este bine și avem acea senzație de rău. La noi așa e obiceiul, după ce simțim că nu mai putem mânca, vine desertul, și ne spunem «hai să mai iau și o bucățică de cozonac».
Totuși, noi ne cunoaștem limitele. Știm unde ar trebui să ne oprim și ar fi bine să ținem cont de asta”, adaugă Iren Alexoi.
A fost și încă este o perioadă în care legumele și fructele de sezon ne „domină farfuria”. Primăvara vine mereu cu o abundență de produse care oferă mulți nutrienți esențiali pentru o alimentație sănătoasă, inclusiv în perioada de post.
„Farfuriile trebuie să aibă foarte multă culoare. Este perioada verdelui și știm bine că alimentele cu frunze verzi conțin de la acid folic, la magneziu, calciu, fibre, clorofilă foarte multă, care ne ajută la o detoxifiere a ficatului, deci ar fi bine să le avem pe masa noastră în orice combinație: de la ciorbe de ștevie, leurdă până la mâncare de spanac sau de urzici. Să fim totuși foarte atenți de unde cumpărăm aceste produse. De exemplu, urzicile culese de pe marginea drumului ne fac mai mult rău decât bine, deoarece conțin o cantitate destul de mare de praf și plumb”, mai spune nutriționista timișoreană.
Iren Alexoi mai recomandă o serie de reguli pe care le putem urma dacă dorim să ne bucurăm atât de mesele îmbelșugate, cât și de o digestie echilibrată, fără probleme:
1. Să avem mese regulate. Nu are niciun rost să mâncăm de dimineață până seara.
2. Să asociem lipidele sau carbohidrații cu verdețuri, bogate în fibre.
3. Dulcele se mănâncă întotdeauna la finalul mesei.
4. E important să ne hidratăm! Trebuie să bem măcar 1,5 L de apă pe zi, mai ales dacă mâncăm greu.
5. Mesele de seară să fie cât mai „light”, cât mai ușoare, să nu mâncăm carne foarte grasă, iar porțiile să fie mici.
6. Atenție la digestie! Ca să nu ajungem la medicamente, nutriționistul recomandă ca la finalul mesei să mâncăm câteva bucățele de ananas sau de papaya, care facilitează digestia. Chiar și un fresh la începutul mesei ajută la o bună digestie și la eliminarea bilei.
7. Când suntem la masă și mâncăm, să ne concentrăm pe asta. Să mâncăm încet, pentru a nu ne îneca sau înghiți aer, iar abia apoi, după ce am terminam de mâncat, să ne bucurăm de discuția cu partenerul de masă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!