Potrivit asist. univ. dr. Ovidiu Roșca, medic primar boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara, viermele ajunge în organismul oamenilor dacă aceștia consumă carne infestată crudă sau care nu a fost bine preparată termic. Odată ajunși în mușchii striați, paraziții se închistează, provocând mialgie.
„Boala apare cel mai adesea în mici focare epidemice, la rude, prieteni sau vecini, și este cauzată de consumul aceluiași aliment. După ce carnea infestată cu Trichinella Spiralis ajunge în intestinul omului, paraziții se înmulțesc și pătrund în sânge, iar apoi în mușchii striați unde se închistează și împiedică funcționarea corespunzătoare a acestora. Există, însă, posibilitatea ca paraziții să ajungă și în alte organe, și vorbim de plămâni, inimă sau chiar în sistemul nervos”, spune medicul Ovidiu Roșca.
Simptome
Primele simptome, cele care cuprind tulburări digestive (grețuri, vărsături, diaree, dureri abdominale), pot apărea la 1-2 zile după infecție. Restul simptomelor apar de obicei la 2-8 săptămâni după consumul de carne contaminată. Simptomele pot varia între foarte ușoare și severe.
Principalele simptome sunt:
- febră,
- dureri de cap,
- erupții cutanate,
- tulburări digestive (grețuri, vărsături, diaree, dureri abdominale),
- edeme faciale însoțite de conjunctivită și chiar hemoragii.
Există posibilitatea afectării mușchilor respiratorii, ceea ce duce la apariția unor tulburări de respirație. În infecțiile severe pot apărea complicații cardiace, pulmonare sau neurologice. Aritmiile, insuficiența cardiacă, miocardita, pneumonia, encefalita, meningita sau convulsiile sunt câteva dintre complicațiile care apar în unele cazuri și pot duce la decesul persoanei bolnave.
Testarea cărnii
Testarea cărnii de porc este esențială, spune asist. dr. Ovidiu Roșca, mai ales că nici nu durează mult. Rezultatul este gata în câteva minute.
„Multă lume încă refuză să testeze carnea de porc pe care o cumpără din gospodăriile private. Examenul trichineloscopic nu este unul complicat. Se recoltează probe din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici sau din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor sau a sternului animalului sacrificat. Probele sunt duse la medicul veterinar care poate da un rezultat în doar câteva minute. Trebuie spus că sărarea, uscarea, afumarea sau procesarea cu microunde nu asigură distrugerea larvelor. Acestea pot fi distruse în cazul înghețării cărnii de porc, timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim -15 grade Celsius. De asemenea, larvele se distrug în cazul gătirii cărnii la o temperatură de peste 70 de grade Celsius. Recomandarea noastră este, însă, efectuarea controlului veterinar al cărnii de porc sau mistreț”, explică asist. dr. Ovidiu Roșca.
Medicii atrag atenția că, în cazul în care apar simptome specifice unei toxiinfecții alimentare după ce ați consumat carne sau preparate din carne de porc, este necesară prezentarea de urgență la medic. De obicei, severitatea simptomelor este corelată cu cantitatea de viermi ingerată.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XCine va mai asculta ma pe voi? Vii ,,eroii in halate albe,, care ne chemati cu lumanari in spitalul ala?
Voi care ati foat cei mai mari vanzatori ai produselor Pfizer? Voi care v-ati transformat in cei mai agresivi pietari doi ai nlde zile ?
Care numeati teroristi pe cei care nu va cumparau minciunile?
Cine va mai creee pe voi?
Unde e Oancea? Unde e Musta?
-
Filaret este dezvoltator imobiliar acum. Intreaba-l pe Google.
Am dus-o la centru testare covid din Dumbravita… dar nu era bețișorul destul de lung.