La câţiva kilometri de Timişoara, cum ieşi din oraş pe Calea Aradului, Clubul Fortuna din localitatea Covaci, comuna Sânandrei, pune la cale Festivalul Mâncărurilor de Post. Este primul festival din cele opt care vor avea loc aici pe durata întregului an.
„Înainte de Săptămâna Mare, ne-am gândit că un moment de destindere, cu bucate tradiţionale aşa cum se gătesc în post, ar fi binevenit”, a explicat, din partea organizatorilor, Octavian Stăncioiu. El a adăugat că Festivalul Mâncărurilor de Post pregătit pentru sâmbătă, 16 aprilie, la Pensiunea Anette din Covaci, e unic în ţară, apoi a oferit câteva detalii despre program.
În deschiderea festivalului, părintele Simion Vergică, preotul ortodox din Covaci, va vorbi despre semnificaţia Postului Paştelui, după care vor putea fi degustate circa 20 de sortimente de preparate culinare fără carne, lapte şi ou, preparate de maestrul bucătar Călin Lamp, premiat cu locul al III-lea pe ţară într-un concurs de artă gastronomică desfăşurat la Braşov.
O expoziţie cu vânzare (de miere, gemuri şi dulceaţă de casă, turtă dulce ş. a), o serbare câmpenească, un recital de folclor autentic cu Ansamblul Covăceanca, ba chiar şi nişte concursuri-surpriză, dacă există doritori – toate fac parte din reţeta celui mai tânăr festival din sat – Festivalul Mâncăruruilor de Post. Intrarea este liberă.
Altminteri, Octavian Stăncioiu a mai “ameninţat” cu un şir lung de asemenea isprăvi – Festivalul Papanaşilor, al Dacilor Liberi, Pavel Chinezul, o Gală Folk spre toamnă, de Crăciun Festivalul Purcelului şi cel al ţuicii, rachiului, pălincii şi horincii.
C.D.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!