La numai 6 km de Timişoara, pofticioşii sunt aşteptaţi, în acest week-end, timp de două zile, începând de sâmbătă 4 august, la Festivalului Papanaşilor. De la ora 12, Pensiunea Anette, din localitatea Covaci, găzduieşte cea de-a doua ediţie a unui eveniment, dedicat în exclusivitate deliciosului desert. După succesul înregistrat anul trecut, organizatorii s-au gândit să le ofere pofticioşilor două zile de răsfăţ culinar. Programul artistic al festivalului va include muzică populară, live, cu ansamblul condus de Ghiţă Berinde.
Sub forma unor găluşte dolofane peste care se scurge în valuri amestecul de smântână şi dulceaţă, papanaşii reprezintă desertul preferat. Multe reţete îi prezintă sub forma unui inel, ce se servesc fie cu smântână, fie cu gem, fie pudraţi cu zahăr. Totuşi, indiferent de formă, modul de preparare este acelaşi, iar rezultatul final ţine de creativitatea şi imaginaţia fiecărei gospodine.
Reteta papanasi(8-9 bucati)
Ingrediente: 500g brânză de vaci, 2 ouă, sare, ½ pliculeţ praf de copt, făină cât cuprinde (10 linguri maxim, în funcţie de cât absoarbe brânza), 2 pliculeţe de zahăr vanilat.
Se omogenizează până când compoziţia nu se mai lipeşte de mână. Atenţie însă, prea multă făină, va face ca papanaşii să fie foarte tari. Se modelează sub forma unor bile de mărimea unei mingi de golf. În fiecare bilă de brânză, cu ajutorul unei cozi de la o lingură de lemn dată prin făină, se face câte o gaură. Papanaşii astfel realizaţi se prăjesc în ulei încins, la foc mediu, până se rumenesc pe ambele părţi . Se scot pe hârtie, pentru a absorbi excesul de ulei. La final se adaugă pe fiecare papanaş o lingură, două de smântână şi cam tot pe atâta dulceaţă.
Legenda papanasilor
O legendă spune că, un căpitan danez, având nevoie de ambele mâini pentru a struni cârma, şi-a înfipt gogoaşa din care mânca într-una dintre spiţele acesteia. Fără să-şi dea seama, a eliminat o problemă destul de frecventă şi neplăcută a gospodinelor, legată de coacerea interiorului gogoşilor.
Spre deosebire de gogoşile clasice făcute cu făina, în aluatul pentru papanaşi se adaugă gris şi brânză de vaci. Acestea, frăgezesc compoziţia desertului. Adevăraţii papanaşi româneşti, de origine moldavă, sunt cu siguranţă cei prăjiţi. Papanaşii fierţi îşi găsesc originile în bucătăriile autro-ungare, şi îi putem regăsi nu doar la Cluj, Carei sau Zalău ci, mai cu seamă, în restaurantele din Budapesta şi Viena. Tot pe bază de brânză, însă în amestec cu griş şi ou, fără să fie prăjiţi, papanaşii fierţi reprezintă o variantă mai delicată şi mai dietetică a acestui desert.
Citiți principiile noastre de moderare aici!