Sărbătoarea va începe duminică, 6 noiembrie, de la ora 12, la Pensiunea Anette din satul Covaci (6 km de Timişoara). La Festivalul ţuicii, rachiului, pălincii şi horincii vor fi prezenti producători din mai multe localităţi din partea de vest a României, inclusiv celebrii pălincari din judeţul Bihor. Aceştia din urmă îl vor avea în frunte pe producătorul “Pălincii Tradiţionale Tramuta de Bihor”, Florian Chise, din comuna Tulca. Evenimentul va fi „condimentat”, după cum spun, organizatorii cu un concurs tematic şi o expoziţie cu vânzare. Atmosfera va fi întreţinută de soliştii Adelina şi Ghiţă Berinde, Nicoleta Anculia şi Cristian Popescu.
Despre rachiu
Rachiul, obţinut prin distilare, este cunoscut de peste 800 de ani. Rachiu (în turcă Rakı) e numele dat diferitelor băuturi alcoolice obținute prin distilarea sucurilor rezultate din fermentarea fructelor sau a cerealelor sau chiar prin distilarea vinului. Specificul rachiului este acela că este produs din struguri sau stafide. Dat fiind că este produs prin distilare, rachiul are un conținut de alcool – și deci o tărie – mai mare decât vinurile. Despre această băutură s-a scris foarte puțin, cu toate că ea însoțește omul pe parcursul existenței sale, de la naștere până la moarte în diferite ocazii, de unde și zicala: „bea omul la supărare și la bucurie mare”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!