Prima etapă de înscriere în învățământul profesional se va încheia pe 7 iulie, iar cea de-a doua se va desfășura între 25 și 27 iulie. Se pot înscrie atât elevii care au terminat clasa a VIII-a în 2023, cât și cei din promoțiile anterioare. Înscrierea în vederea admiterii se face la unitatea de învățământ, pe baza opţiunilor candidatului pentru una sau mai multe calificări profesionale existente în oferta şcolii. Pentru înscriere este nevoie de fişa de înscriere în învăţământul profesional şi dual, completată și eliberată de unitatea de învăţământ gimnazial.
„Învăţământul profesional şi dual sunt rute de educaţie şi pregătire practică, care oferă absolvenților de clasa a VIII-a posibilitatea de dobândire a unei calificări profesionale; acesta este primul pas care trebuie urmat de toţi cei care doresc să ajungă să lucreze în meseria dorită”, transmit reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Timiș.
40 de clase de învățământ profesional, în Timiș
În viitorul an școlar, în județul Timiș au fost aprobate nu mai puțin de 40 de clase de învățământ profesional în planul de școlarizare la clasa a IX-a. Dintre acestea, 16 sunt în învățământul profesional dual. Vorbim de o creștere cu 45% a numărului de clase de învățământ dual, anul trecut fiind disponibile pentru înscriere 11 astfel de clase.
Printre școlile care oferă programe de pregătire profesională, inclusiv în sistem dual, regăsim mai multe din Timișoara: Colegiul Economic „Francesco Saverio Nitti”, Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”, Colegiul Tehnic „Henri Coandă”, Liceul Tehnologic „Azur”, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, Liceul Tehnologic de Silvicultură și Agricultură „Casa Verde”, Liceul Tehnologic de Vest, Liceul Tehnologic „Electrotimiș”, Liceul Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I”, Liceul Tehnologic „Ion I.C. Brătianu” și Liceul Tehnologic de Transporturi Auto.
Există, însă, câteva și în Lugoj (Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” și Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște”), Deta (Liceul Tehnologic Sfântu Nicolae), Făget (Liceul Teoretic „Traian Vuia”), Sânnicolau Mare (Liceul Tehnologic „Cristofor Nako”), Biled (Liceul Tehnologic „Petre Mitroi”) și Lovrin (Liceul Tehnologic „Romulus Paraschivoiu”).
Pentru învățământul dual există programe de pregătire în domeniile chimie industrială, industrie alimentară, electronică, mecanică, electric sau electromecanică sau comerț. Cei care finalizează aceste programe vor avea calificări profesionale precum „operator industrie chimică organică”, „electrician aparate și echipamente electrice și energetice”, „mecanic auto” sau „comerciant-vânzător”, dar nu numai.
La celelalte programe de învățământ profesional, există programe de pregătire în domenii precum turism și alimentație, industrie alimentară, mecanică, electric, construcții, industrie textilă sau agricultură. Calificările profesionale obținute astfel variază și mai mult. Avem, de exemplu, „lucrător în agroturism” la „bucătar”, „zidar – pietrar – tencuitor”, „instalator de instalații tehnico-sanitare și de gaze” sau „ospătar (chelner), vânzător în unități de alimentație”.
Toate programele de pregătire, precum și școlile care le oferă, sunt disponibile în planul de școlarizare pe anul școlar 2023 – 2024, AICI. Mai multe detalii despre procesul admitere se pot obține și pe site-ul inspectoratului, AICI, consultând ghidul candidatului.
Trimite articolul
XCare este deosebirea intre invatamantul profesional si cel dual?
-
“Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, tripartită, ce are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte-tutore și unitatea de învățământ.”
adica liber sa castigi dintr-o meserie daca ti-ai dat interesul(inclusiv la banda daca vrei sau daca nu prea ti-ai dat interesul) vs legat de o banda unde o sa faci niste operatii repetitive avand “certificat de obedienta”(Modern Times -1936, cu chaplin).
ps “cine v-a lucrat aicea”? cel mai probabil nu un bugetar, ci un privat.