Centrul Timişoarei s-a umplut de flori în aceste zile. În Piaţa Victoriei are loc, de vineri până duminică, prima ediţie a festivalului florilor – Timfloralis.
Pregătirile au început încă de acum câteva zile, când în centrul oraşului au fost montate o cupolă din flori artificiale, porţi şi copăcei din petunii, s-au făcut noi plantări la sol şi s-au amenajat standurile pentru festival, care s-au deschis vineri.
Oferta nu este foarte bogată, dar timişorenii pot admira şi cumpăra diverse soiuri de flori, arbori şi arbuşti, aranjamente florale, ghivece şi tot felul de vase de pus plante, pot participa la ateliere de creaţie şi pot asista la concerte cu ocazia festivalului.
„Întreg centrul Timişoarei este amenajat cu foarte multe obiecte florale, pornind de la porţi în formă de inimă la copăcei, un pian, cupola de peste platoul din faţa Operei, sunt standurile producătorilor şi ale celor care comercializează flori, avem maeştri florişti internaţionali care vor face demonstraţii, vor fi demonstraţii gastronomice cu temă florală şi, în fiecare seară, regale muzicale, vineri organizate de Casa de Cultură a Studenţilor, iar sâmbătă şi duminică de Filarmonica Banatul”, a anunțat viceprimarul Dan Diaconu.
În cursul serii de vineri, de exemplu, va susţine demonstraţii în Piaţa Victoriei un maestru florist din Polonia.
„Sunt 15 standuri. Avem o firmă din Cluj care a luat trei pavilioane, din Arad o firmă, Horticultura cu trei pavilioane. Comercianţi sunt cinci, restul sunt cu ateliere, olărit şi alte activităţi. Avem şi un maestru florist din Lublin care face aranjamente florale şi va avea şi o prezentare de buchete de flori pentru mirese”, a detaliat purtătorul de cuvânt al Primăriei Timişoara, Alina Pintilie.
Pentru aranjamentele din centrul oraşului au fost folosite mii de petunii.
„Toate pergolele, toate decoraţiunile au fost realizate de Horticultura. La toate arcadele, inimile şi arborii care sunt în piaţă am pus peste 8.500 de petunii. De asemenea, s-au plantat la sol peste 60.000 de plante, care rămân până în toamnă. Tot ceea ce a fost legat de zona verde societatea Horticultura a făcut în trei zile, inclusiv standul nostru de prezentare, la care avem aranjamente florale şi o microgrădină, un alpinet din arbori, arbuşti şi conifere. Ca specii mai deosebite avem dudul pletos, avem palmierii de grădină, Trachycarpus Fortunei, care se poate planta direct la sol şi rezistă pe timp de iarnă, avem Acer Palmatum – arţarul japonez, sălcii – Salix Caprea…”, a explicat şeful societăţii Horticultura, Andrei Drăgilă.
Cu ocazia festivalului, la Timişoara a fost lansată oficial Asociaţia Floriştilor Români.
Vă reamintim în continuare programul Festivalului Timfloralis:
Vineri, 22 mai
– orele 11.00-19.00 – ateliere şi alte evenimente în Piaţa Victoriei – atelier de coroniţe şi pălării din şi cu flori, naturale şi artificiale, expoziţii handmade, prezentare de rochii cu temă florală (Casa de Cultură a Studenţilor), ateliere de plantat flori şi olărit (Horticultura), atelier de Ikebana (Facultatea de Horticultură şi Silvicultură)
Studenţii aceleiaşi facultăţi vor face simulări pe calculator pentru aranjamente de grădini, parcuri, spaţii verzi etc.
– ora 18.00 – deschiderea oficială a Festivalului Timfloralis, cu Fanfara Big Band
– ora 18.30 – „Cooking Floral” cu Andreea Stör şi Viorel Birsan
– ora 19.30 – demonstraţie susţinută de Piotr Marzec, master florist internaţional
– ora 20.30 – music-hall prezentat de Casa de Cultură a Studenţilor
Sâmbătă, 23 mai
– orele 11.00-19.00 – ateliere şi alte evenimente în Piaţa Victoriei: atelier de coroniţe şi pălării din şi cu flori, expoziţii handmade, prezentare de rochii cu temă florală (Casa de Cultură a Studenţilor), ateliere de plantat flori şi olărit (Horticultura), workshop de design floral pentru copii şi mame (Asociaţia Floriştilor Români), atelier de pictură pe basorelief, reproduceri arheologice din culturile lumii antice (Asociaţia Culturală Noua Acropolă)
– ora 14.00 – workshop de design floral pentru specialişti cu Andreea Stör
– ora 16.00 – atelier de Ikebana (Noua Acropolă)
– 19.30 – demonstraţie florală cu Andreea Stör
– 20.30 – concert susţinut de orchestra Filarmonicii Banatul – „Anotimpurile”, de Antonio Vivaldi, solista Alexandra Haţegan, trupa Reflex va dansa „Valsul Rozelor”
Duminică, 24 mai
– orele 11.00-19.00 – ateliere şi alte evenimente în Piaţa Victoriei: atelier de coroniţe şi pălării din şi cu flori, expoziţii handmade, prezentare de rochii cu temă florală (Casa de Cultură a Studenţilor), ateliere de plantat flori şi olărit (Horticultura), concert susţinut de Fanfara Big Band
– ora 16.00 – atelier de pictură pe basorelief (Asociaţia Noua Acropolă)
– ora 17.00 – atelier de Ikebana (Noua Acropolă)
– ora 16.00 – recital de nai Mădălin Luca, spectacol Denisse balet, concert Flare
– ora 20.30 – concert susţinut de orchestra Filarmonicii Banatul – teme celebre şi muzică de film, dirijor Radu Popa
Citiți principiile noastre de moderare aici!