„Încercăm să aducem la masă toţi factorii care pot să participe la dezvoltarea unui astfel de învăţământ. Toţi oamenii care pot să contribuie la dezvoltarea acestui învăţământ profesional şi tehnic – reprezentanţi ai oamenilor de afaceri, camera de comerţ, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş. Să facem tot ceea ce trebuie făcut pentru ca, în continuare, să existe oameni pregătiţi pentru piaţa muncii”, a spus prefectul de Timiş Eugen Dogariu.
Învăţământul profesional şi tehnic a cunoscut o scădere de aproape 50 la sută în ultimii ani, în Timiş. Dacă în 2005 erau peste 150 de clase, în 2013-2014 avem 90. Subprefectul de Timiş Zoltan Marossy, iniţiatorul acestui proiect, le-a cerut firmelor să analizeze lista cu cele 131 de specializări din România, agreate de minister. Mai mult, dacă specializarea respectivă nu există în lista Ministerului Educaţiei, să facă o cerere către prefectură, care va solicita, la rândul ei, introducerea unei noi calificări.
„Noi dorim să ştim de la societăţile comerciale numărul de elevi necesari pentru o companie care este dispusă să încheie contractul de bursă şi de practică pentru calificările care există şi numărul de elevi necesari pentru meserii care nu există prevăzute. Noi putem asigura o intermediere. Până la 10 octombrie am vrea să primim aceste lucruri. Ar fi destul de supărător ca la data de 10 octombrie să nu găsim nicio listă. Noi le centralizăm aceste liste şi le înaintăm până la 13 octombrie la Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş. Între 13-27 octombrie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş organizează întâlniri cu reprezentanţii unităţilor de învăţământ care pot face paşi pentru a asigura solicitările societăţilor comerciale, respectiv cu Primăria Municipiului Timişoara. Ideea şi idealul este să ajungem ca în Timiş toate clasele să fie în acest sistem, unde copilul primeşte o bursă, şcoala primeşte fonduri pentru ateliere, iar compania primeşte forţă de muncă calificată”, spune Marossy.
Mai departe, între 3 şi 7 noiembrie urmează să se semneze acordurile cadru între unităţile de învăţământ şi societăţi pentru anul şcolar 2015-2016, cel din toamna anului viitor. Oamenii de afaceri prezenţi la întâlnire au venit cu măsuri concrete, pentru că se lovesc zi de zi de lipsa forţei de muncă calificate. S-a propus chiar şi realizarea unui filmuleţ prin fabricile Timişului, pentru ca elevii şi părinţii lor să vadă condiţiile de acolo şi să nu mai vină cu ideii preconcepute, cum că acolo ar fi mizerie şi muncă la… ciocan.
„Noi trebuie să definim necesarul de specialişti pe perioada 2015-2020 pe meserii, să ne concentrăm pe meseriile care sunt prioritare. Sub patronajul prefecturii să facem un film de prezentare a firmelor timişorene. Părinţii au impresia că industria înseamnă ciocan, mizerie. Nu e adevărat, sunt laboratoare, sunt situri informatice. Dacă la informatică e mai uşor, pentru că la grădiniţă au iPhone, aici sunt meserii specifice. Un film de prezentare a industriei, a meseriilor din industria timişoreană schimbă mentalitatea. Braşovul a făcut acum doi ani acest lucru şi cererea e imensă. Noi am creat o lipsă pe partea de meserii pentru că am creat imagini false. Dacă nu începem azi nu o să avem nici peste trei ani. Centrul IT s-a mutat acolo, la Cluj, pentru că suntem lenţi. Să fim aceeaşi echipă, să fie un dialog între toţi”, a spus Dan Bedros, un manager de top şi consul onorific al Franţei la Timişoara.
„Datorită lipsei forţei de muncă între diverşi colegi ne luăm resursele, care pleacă dintr-o parte în alta, nu fac altceva decât să ridice costul forţei de muncă la nivelul Timişoarei”, a spus Vlad Cocean, reprezentatul unei firme din Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!