Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare – un proiect în valoare de peste 255 de milioane de lei (fără TVA), din care aproximativ 118 milioane de lei reprezintă fonduri nerambursabile, 106 milioane de lei bani de la bugetul de stat şi 29 de milioane de lei de la bugetul local – are în vedere conformarea la normele europene de protecţie a mediului privind emisiile poluante în aer şi creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură, spun reprezentanţii municipalităţii.
Concret, în cadrul acestui proiect vor fi retehnologizate două cazane de apă fierbinte de la CET Centru şi trei cazane de abur de la CET Sud, va fi montată o instalaţie nouă de desulfurare la CET Sud şi vor fi retehnologizate pompele de transport de la CET Centru şi CET Sud. Viceprimarul Sorin Grindeanu, cel care se ocupă de coordonarea acestui proiect la nivelul primăriei, a anunţat că pentru toate aceste lucrări au fost organizate licitaţii publice deschise, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai mic.
Pentru modernizarea pompelor de transport de la cele două CET-uri a fost semnat un contract cu societatea Romelectro, pentru retehnologizarea cazanelor de apă fierbinte de la CET Centru a fost semnat contract cu Energomontaj, pentru proiectarea şi achiziţia instalaţiei de desulfurare la CET Sud, lucrări de demolări la canalele de gaze, lucrări de construcţii, instalaţii şi montaj a fost încheiat contract cu compania Andritz AG, iar contractul pentru retehnologizarea cazanelor de abur de la CET Sud a fost atribuit societăţii Romenergo. În perioada următoare trebuie să înceapă efectiv lucrările.
„Proiectul va permite scăderea concentraţiilor emisiilor de SO2 (dioxid de sulf) şi NOx, (oxizi de azot) care în prezent depăşesc limitele maxime admise şi va îmbunătăţi eficienţa energetică a sistemului de încălzire, deoarece proiectul prevede şi investiţii în reabilitarea reţelelor”, spune Ioan Zubaşcu, managerul de proiect de la primărie.
Directorul Colterm, Aurel Matei, a declarat însă că pierderile din reţeaua de termoficare nu vor fi reduse prin implemetarea acestui proiect. „Pierderile nu intră în cadrul acestor lucrări. Pierderile în reţea nu se vor reduce, dar va creşte randamentul cazanelor. Ţinta acestui proiect este reducerea noxelor la valorile admise de Uniunea Europeană. Pentru toate aceste noxe noi plătim taxe, iar toate aceste costuri intră în calculul gigacaloriei. Nu pot să vă spun exact, dar e vorba de sute de milioane de lei vechi”, a afirmat Matei.
Cu toate acestea, timişorenii racordaţi la sistemul centralizat nu vor avea facturi mai mici după realizarea lucrărilor de investiţii cuprinse în proiect. „Aici e o problemă de protecţie a mediului. Preţurile vor creşte pentru că creşte materia primă, gazul, şi noi nu avem nicio influenţă asupra preţului la gaz. Îmbunătăţind randamentul şi condiţiile de mediu care afectează populaţia implicit anumite costuri vor scădea. Nu vom avea o perspectivă de creşteri dramatice. (…) România trebuie să respecte nişte condiţii impuse de Uniunea Europeană, iar noi la Timişoara o să le respectăm. Căutăm să îmbunătăţim sistemul şi să reducem poluarea”, a declarat primarul Gheorghe Ciuhandu.
Edilul i-a asigurat totuşi pe timişoreni că vor ieşi din iarnă cu actualul preţ al gigacaloriei.
Proiectul de retehnologizare, care este co-finanţat din Fondul de coeziune, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, trebuie finalizat până în decembrie 2013.
Citiți principiile noastre de moderare aici!