În anul şcolar 2013-2014 au fost înregistrate doar 56 de infracţiuni, faţă de 79 în anul precedent. Cele mai multe fapte din anul şcolar ce tocmai s-a încheiat au fost sesizate în lunile ianuarie şi mai, câte zece pe lună. Din cei 36 de autori, 29 au fost elevi şi şapte din alte categorii.
„Din punct de vedere al poliţiei ne dorim ca gradul de siguranţă al elevilor şi profesorilor să fie unul din ce în ce mai mare. În anul şcolar 2013-2014 infracţionalitatea sesizată la nivelul judeţului Timiş, a unităţilor de învăţământ şi a zonei adiacente, a scăzut cu 29%. E un lucru îmbucurător. Prin măsurile adoptate împreună cu inspectoratul şcolar s-a reuşit reducerea procentului de unităţi de învăţământ care nu erau asigurate cu pază de la 63% la 24%. Măsurile pe care noi le-am menţionat în cadrul planului de acţiune se bazează pe mai multe paliere: mesaje preventive destinate elevilor, profesorilor şi părinţilor, dar şi cu măsurile preventiv reactive, prevenire abandon şcolar, absenteism”, spune comisarul şef Florin Bolbos, adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş.
Problemele cele mai mari sunt în incinta unităţilor de învăţământ şi în special în municipiul Timişoara.
„Nu sunt infracţiuni grave: sunt furturi între elevi, spre exemplu furturi de telefoane, sau acele loviri şi şicanări între elevi. Astea sunt preponderent faptele comise”, a spus Bolbos.
Prefectul de Timiş Eugen Dogariu a cerut poliţiei o informare cu privire la şcolile cu risc ridicat.
„S-au identificat 5 sau 6 unităţi de învăţământ în care numărul faptelor a fost mai mare decât celelalte. Acestea să fie avute în vedere. Aş vrea să ştiu pentru aceste şcoli ce măsuri speciale s-au luat, pentru a nu mai avea la evaluarea următoare aceleaşi şcoli cu probleme”, a spus prefectul.
În Colegiul Prefectural s-a adoptat hotărârea privind creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi cadrelor didactice în unităţile de învăţământ preuniversitar în anul 2014-2015.
Citiți principiile noastre de moderare aici!