Firmele din Clubul Economic German s-au implicat în două colegii tehnice din Timişoara: Colegiului Tehnic Energetic „Regele Ferdinand I” şi Colegiului Tehnic „Ion I.C. Brătianu”, unde susţin clase de electricieni, electromecanici şi lucrători în administraţie. Învățământul profesional de trei ani a reînceput în anul școlar 2012-2013, după o pauză de patru ani, iar acum continuă. Elevii care urmează acest tip de învățământ au și rezultate, reușesc să se angajeze și vor să facă chiar și facultate pentru a se specializa în meserie.
Alin Ciucle, absolvent al primei generaţii, este acum angajat la o firmă mare din urbea de pe Bega.
„Am fost elev la liceu în primă fază, unde eram cel mai neastâmpărat, nu prea aveam nicio tangență cu școala, ideea e că nici nu mă atrage teoria. Aveam multe absențe, nu mai aveam loc să-mi pună o notă de absențe. La sfârșitul clasei a X-a, un profesor mi-a dat un sfat – singura șansă ar fi să trec la profesională. Am zis – de ce nu, hai să vedem! Am început școala profesională acum patru ani și ceva. Mie mi se pare o diferență de la cer la pământ între liceu și profesională. La liceu este numai teorie, fără practică. Acum sunt electronist și am învățat meseria încă din școală. Faci practică efectiv. Mă atrage tehnologia. Firma folosește aparate de ultimă generație. Având colegi foarte de treabă m-am integrat foarte ușor și a început să-mi placă. Acum trebuie să termin liceul, sunt clasa a XII-a seral, mai am și a XIII-a, Bacul, după aceea Facultatea de Electricieni, probabil la Poli și, de ce nu, într-o zi să ajung inginer”, spune Alin Ciucle.
De luni începe înscrierea la școala profesională, în Timiș. Admiterea se desfășoară în două sesiuni – una în iulie, alta la finalul lui august. Anul acesta, în Timiș sunt disponibile 24 de clase profesionale în primul an, fiecare clasă are 28 de elevi.
„Copiii, respectiv părinții acestora, sunt interesați de acest tip de învățământ și ne așteptăm ca și anul acesta să se realizeze planul de școlarizare la acest capitol. Primul an când am pornit (anul școlar 2012-2013) am avut 27 de clase și s-a realizat planul la 25. Elevul care a realizat înscrierea la școala profesională și vrea să meargă la liceu, nicio problemă, poate merge acolo”, spune Halasz Ferenc, inspector școlar general adjunct de Timiș.
Sunt mai multe domenii în care copiii care urmează profesionala pot merge spre o meserie: electronică și electromecanică, chimie industrială, comerț, fabricarea produselor din lemn, construcții, instalații și lucrări publice, turism și alimentație, electronică și automatizări și altele.
Oricum. Cerere pentru forța de muncă există în Timiș.
„Toate firmele caută disperate forță de muncă”, a spus Peter Hochmuth, preşedintele Clubului Economic German Banat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!