Cum facem sa pastram aceasta stare?
Starea de bine si „bunastarea mentala” sunt asociate cu echilibrul, intelegerea, acceptarea si progresul constant al fiintei.
Va propun cateva directii pe care sa le aplicati incet, cu rabdare, constant. Va recomand sa va invingeti blocajele si sa persistati, efectele va vor surprinde.
Acceptati-va emotiile. Majoritatea problemelor noastre fizice, mentale si relationale provin din incapacitatea noastra de a experimenta in mod adecvat emotiile. Nu ne cunoastem emotiile, desi ele sunt motorul fiintei noastre. Ne negam, ne ingropam, proiectam, rationalizam rumegand la nesfarsit o situatie, luam medicamente sa reducem emotiile, mancam si bem sa le linistim, ne adormim sa uitam, plangem ca sa le alinam. Oamenii cheltuiesc mai multa energie pentru a evita emotiile lor decat pentru a le simti cu adevarat. Doamne fereste sa iti simti tristetea, frica, nesiguranta, durerea sau chiar bucuria, placerea, incantarea si multumirea de sine. Continuand sa le evitam nu le vom intelege niciodata si starea de bine va fi dependenta de emotiile pe care le avem. Deci cheia este sa va dati permisiunea neconditionata de a va simti sentimentele. Veti observa 2 lucruri: emotiile negative, simtite, pleaca, iar emotiile pozitive raman.
Intotdeauna concentrati-va asupra starii pe care o aveti. Ce va spune ea? Discutati cu starea. Purtati un dialog. Scrieti despre ea. Concentrati-va asupra situatiei. Nu fugiti. Stati acolo si priviti emotia. Acest exercitiu, de a dialoga cu voi insiva (in scris sau verbal), va ofera si solutia de a intra in starea de bine.
Asumati-va riscuri zilnice. Structura si rutina sunt importante. Dar, de asemenea, ati putea fi blocati intr-o rutina. Si asta inseamna ca nu cresteti. Asumarea anumitor riscuri poate fi sanatoasa si plina de satisfactii. Provocati-va sa faceti zilnic ceva nou, ceva ce nu ati facut demult, ceva marunt, fie ca vorbesti cu un necunoscut, fie ca mergi pe un alt traseu. Ceva care te impinge din zona ta de confort.
Traieste in prezent. Doar situatia de acum conteaza. Trecutul si viitorul nu exista. Ce fac acum va determina viitorul si imi va rescrie trecutul. Asta se intampla in fiecare minut in mintea nostra. Retineti ca timpul este doar un instrument de invatare. Mintea noastra are alt timp si nu este masurat in ani. Este masurat in ce gandesc acum. Daca acum gandesc in trecutul meu pentru minte este prezent. Asa ca acum simt, acum traiesc, acum actionez, acum fac, acum schimb, acum constientizez. Ori de cate ori va surprindeti ca sunteti prin trecut sau prin viitor (cam 90% din timpul nostru), reveniti la ce este acum: ce temperatura este afara, ce postura aveti, ce miros este in jur, ce fac mainile etc. Conectati-va cu voi si cu prezentul vostru.
Fi-ti introspectivi! Evitati sa calatoriti prin viata fara sa va evaluati. Opriti-va si dati-va un moment de introspectie, oricat de temator vi se pare acest gand. Retrageti-va si ganditi-va de unde vin gandurile, sentimentele si comportamentele dvs. S-ar putea sa intrebati: Este de folos acest gand? Este necesar acest comportament? Exista o optiune mai buna? Apropierea de noi, cei din interior, ne da voie sa accesam resurse extraordinare ale starii de bine care este parte integranta si pilon al fiintei noastre. Acolo o gasim in interior si nu in afara noastra.
Radeti. Uneori, luam viata mult prea serios. Ai nevoie de o dovada? Copiii rad de aproximativ 200 de ori pe zi; adultii rad in medie de 15 ori pe zi. Si nu este din cauza responsabilitatilor, ci din cum ne setam si ne concentram pe viata noastra. Ne concentram pe stres, pe incordare, pe presiune. De asta avem atat de mult din ele. Concentrati-va pe veselie, pe experiente, pe ce se intampla bine, radeti, bucurati-va, faceti haz de necaz…Va veti simti mult mai bine si veti fi mult mai bine.
Determinati si traiti-va valorile personale. Valorile tale servesc ca un „sistem GPS interior” care te ghideaza prin viata, ajutandu-te sa iei decizii corecte si sa te mentina pe drum. Cunoasterea si trairea valorilor tale va duce la un sentiment de echilibru, incredere si implinire.
Identificati si utilizati punctele dvs. forte individuale. Folosindu-ti punctele forte, te ajuta sa te simti energizat si imputernicit. Nu sunteti sigur care sunt punctele dvs. forte? Nu va stiti valorile? Ei bine, de asta este necesar sa stati de vorba cu voi, sa va puneti intrebari, sa experimentati ceva nou. NU EXISTA om care sa nu aiba ceva al lui. Dar exista multi care nu vor sa descopere ce este al lor si traiesc crezand ca ce se vede la altii este si pentru ei. Nu este nevoie sa fie ceva considerat maret. Si ceva mic despre tine, poate creea o profunda stare de bine. Cautati in lucrurile mici, acolo este secretul. Tine-ti gandurile negative in lesa. Au un obicei ciudat de a creste rapid si de a acapara totul si s-ar putea sa fii prins intr-un cerc vicios de ganduri negative, care par sa creasca in mod natural si sa te scufunde. Ele schimba starea de spirit intr-una negativa si incepem sa le vedem ca fiind adevaruri. Din fericire, putem lucra prin aceste ganduri si le putem vedea pentru ceea ce sunt: neadevarate si de schimbat. Spune Stop! si concentreaza-te pe ceea ce este ACUM bine. Recunostinta practicata zilnic. Veti observa ca va schimbati perspectiva globala asupra vietii atunci cand veniti dintr-o perspectiva de recunostinta. Faceti o lista cu trei lucruri pentru care sunteti recunoscatori in fiecare dimineata. Practica recunostintei fixeaza starea de bine. Descoperiti sau redescoperiti o pasiune. Acordati-va timp sa va ganditi la pasiunile voastre. Din nou va spun ca nu exista om care sa nu simta cu sufletul o pasiune. Exista doar blocaje pe care ni le punem si care omoara pasiunea din sufletul nostru. Ca sa descoperiti sau sa redescoperiti trebuie sa faceti, sa actionati, sa incercati, sa simtiti ceea ce faceti, sa fiti acolo. Faceti ceea ce va face fericit – primul lucru, pe locul intai. Uneori se poate sa te simti ca si cum ai trece prin zilele tale pe pilotul automat, si asta poate deveni obositor si deprimant. Incepeti ziua, in fiecare dimineata, cu o nota pozitiva prin angajarea intr-o activitate placuta. Sau zilnic fa ceva pentru tine. Iesi din ritmul zilnic: job – casa – familie – relatie si fa ceva ce pe tine, doar pe tine, te face fericit. Scuza Nu am timp! este doar o fuga pe care tu ai ales sa o ai.
Inconjurati-va cu mirosuri si sunete pozitive. Imprejurimile noastre ne pot afecta bunastarea. Puteti crea un sentiment pozitiv acasa cu mirosuri placute, cu sunete placute. Puneti ulei esential intr-o lampa de aromaterapie, aprindeti o lumanare, puneti o muzica care va place. Lasati zgomotele sa dispara si cufundati-va zilnic intr-un mediu de liniste. Avem nevoie de asta, asa cum avem nevoie de mancare. Este mancare pentru suflet. Linistea nu omoara pe nimeni, ci renaste sufltele obosite.
Inspirati-va. Gasiti inspiratie in orice, de la citirea de mesaje inspirationale, la observarea minunilor din natura, la exemplele oamenilor evoluati si de succes, orice. Observati inspiratia si creativitatea din jurul vostru. Si salutati tot ce este interesant in viata voastra. In acest fel mintea se deschide. Iar o minte deschisa este de neoprit. Invatati sa meditati. Acordati-va 5 minute pe zi pentru aceasta practica uimitoare. Relaxati-va, respirati si lasati mintea sa se odihneasca. Invatati o practica de meditatie (sunt multe) care sa vi se potriveasca. Oamenii tind sa creada ca meditatia este complicata. Dar nu aveti nevoie de mult timp sau efort pentru a medita, si este linistitor. Iar efectele sunt uimitoare asupra creierului si asupra starii de bine.
Daca sunt multe puncte, ele au aparut din dorinta mea de a va oferi cat mai multe posibilitati care sa va fie la indemana si sa vii se potriveasca. Puteti alege doar cateva. Important e sa gasiti acele cai prin care sa pastrati starea de placere in viata voastra.
Cu recunostinta, Delia Laura Vladulescu, psiholog si terapeut.
Citiți principiile noastre de moderare aici!