Primăria Timișoara anunță că proiectul adăpostului pentru câinii fără stăpân, pe un teren de 20.000 de metri pătrați, avansează. Mai exact, urmează să fie supus aprobării Consiliului Local Timișoara planul urbanistic zonal (PUZ), dar până atunci acesta va rămâne în consultare publică.
„Pentru prima dată Timișoara va avea un adăpost public pentru câinii adunați de pe stradă și nu vom mai fi nevoiți să concesionăm acest serviciu unei firme private. Pe termen mediu și lung aceasta este singura soluție de a îmbunătăți modul în care câinii fără stăpân sunt îngrijiți. Rezolvarea reală însă stă în adoptarea acestor câini al căror loc nu este nici pe stradă și nici în adăpost”, a spus primarul Dominic Fritz.
Adăpostul urmează să fie amenajat în zona Freidorf, pe o suprafață de peste 20.000 de metri pătrați, în apropierea pistei de biciclete Timișoara – Serbia. După eventuala aprobare, documentațiile PUZ Și RLU vor fi transmise către Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în vederea actualizării din oficiu a destinaţiei imobilelor înregistrate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Planul Urbanistic Zonal va avea valabilitate de 3 ani, perioadă în care pot fi demarate investiţiile prevăzute în documentaţie.
Capacitate de 600 de câini
Noul adăpost va avea o capacitate maximă de până la 600 de câini. Aici, primăria își propune ca animalele să aibă parte de îngrijire adecvată, tratament medical cu echipamente moderne și condiții civilizate de găzduire, până la adopție.
„Proiectul prevede amplasarea unei zone reglementate de dotări și servicii pentru funcționarea unui adăpost destinat animalelor fără stăpân. Funcțiunile necesare adăpostului includ: spații pentru cabinete și tratamente medicale veterinare, hrănirea și îngrijirea animalelor, săli de operație și tratament, spații de carantină, bucătărie, depozitare alimente, grupuri sanitare, vestiare, morgă și incinerator. De asemenea, vor fi amenajate căi de acces auto și pietonale precum și parcări. Pe minim 20% din din totalul suprafeței, vor fi amenajate spații verzi.
Cu toate acestea, soluțiile pentru diminuarea fenomenului de abandon și reducerea numărului de animale fără stăpân de pe străzi depind în mare măsură și de noi toți. Cea mai eficientă metodă rămâne sterilizarea și, de aceea, Primăria Municipiului Timișoara derulează o campanie gratuită de sterilizare a câinilor, de care pot beneficia proprietarii cu venituri reduse. Vă puteți înscrie în campanie prin e-mail la adresa alexandra.pintea@primariatm.ro sau la numărul de telefon dedicat – 0745232005”, transmit reprezentanții primăriei.
Răzvan Negrișanu, consilier local USR, arhitect și, de altfel, cel care a coordonat echipa de voluntari care a realizat documentația, explica în ianuarie, pentru Tion, că adăpostul va avea boxe modulare acoperite, cu acces în spațiul exterior, gândite după exemple similare din Uniunea Europeană. Va exista, de asemenea, și o zonă de socializare cu animalele, accesibilă de pe pista de biciclete de pe malul Begăi și prevăzută și o clinică veterinară cu toate dotările.
În prezent, contract cu Danyflor
Reprezentanții primăriei țin să amintească și de înțelegerea din prezent.
„Anul trecut, Primăria Municipiului Timișoara a achitat aproape 2 milioane de lei pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Au fost ridicați de pe domeniul public al Municipiului Timișoara peste 300 de câini, iar numărul total al câinilor fără stăpân pentru care municipalitatea plătește servicii de întreținere trece de 500. Acești câini nu au ajuns întâmplător pe stradă, au fost abandonați, s-au înmulțit necontrolat sau nu au fost supravegheați corespunzător. Niciun câine ridicat de pe raza municipiului nu a fost eutanasiat, iar 130 de căței din adăpost au fost adoptați”, spun aceștia.
Vă amintim, primăria are în prezent contract pentru aceste servicii cu firma Danylor. Contractul mai vechi expirase, de altfel, în toamnă, dar, din cauza unor întârzieri în circuitul intern din aparatul de specialitate, consilierii locali au aprobat încheierea unui contract temporar, de fapt o prelungire pe maximum șase luni a fostei înțelegeri, până la organizarea unei licitații. În noiembrie, aceasta a fost lansată, iar singura ofertă depusă a fost tot a celor de la Danyflor. În contract există, însă, și o prevedere pentru încheierea timpurie a înțelegerii, dacă primăria reușește să își deschidă propriul adăpost între timp. La acest moment, licitația încă apare ca fiind „în desfășurare”.
Situația de la Danyflor este însă departe de a fi considerată „ideală”, nu de mulT o vizitatoare povestind despre „infernul” în care sunt ținuți câinii aici.
Trimite articolul
XMacar atat. Dar sunt sigur ca nu se finalizeaza in timpul administratiei Fritz. Nu sunt in stare sa duca la capat niciun proiect.