Pentru numeroase categorii sociale există programe speciale care oferă fie reducerea sumelor plătite la bugetul de şomaj, fie chiar şi plăţi pentru susţinerea noilor locuri de muncă. Una dintre cele mai bune măsuri în sprijinul firmelor din Timiş, intrată de curând în vigoare, este cea legată de mobilitatea forţei de muncă. Cei care fac naveta la distanţe mai mari primesc sprijin financiar, iar cei care acceptă chiar relocarea primesc sume substanţiale pentru a se putea muta acolo unde este locul de muncă pentru care au optat. Toate informaţiile legate de aceste programe se pot obţine la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Angajatorii care încadrează în muncă persoane din rândul șomerilor, pe care le mențin în activitate pe o perioadă de cel puțin 6 luni de la data angajării, beneficiază de reducerea sumei reprezentând contribuția datorată de angajator bugetului asigurărilor pentru șomaj. Reducerea contribuției se acordă începând din anul fiscal următor, pentru o perioadă de 6 luni, și constă în diminuarea sumei datorate lunar cu 0,5% pentru fiecare procent din ponderea personalului nou-angajat în condițiile menționate mai sus, din numărul mediu scriptic de personal încadrat cu contract individual de muncă din anul respectiv. De asemenea, firmele care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți ai unor instituții de învățământ sunt scutiți, pe o perioadă de 12 luni, de plată contribuției datorate la bugetul asigurărilor pentru șomaj, aferentă absolvenților încadrați, și primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare absolvent: o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referintă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenții ciclului inferior al liceului sau ai școlilor de arte și meserii; o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referintă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenții de învățământ secundar superior sau învățământ postliceal; o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenții de învățământ superior. Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele menționate mai sus pe o perioadă de 18 luni.
Programe speciale sunt și pentru cei care acceptă să angajeze temporar, pe durata vacanțelor, elevi și studenți. Firmele beneficiază de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare elev și student. Stimulentul financiar se acordă la cererea angajatorului din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Perioada maximă de acordare a stimulentului financiar prevăzut este de 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic. Această măsură poate fi extrem de folositoare pentru studenții care sunt nevoiți să efectueze practică în câmpul muncii.
Una dintre ultimele măsuri intrate în vigoare este cea legată de mobilitatea forței de muncă. Această măsură a fost adoptată pentru a ajuta la relocarea oamenilor în zonele unde este nevoie de noi angajați, unde economia este dezvoltată, dar nu mai sunt persoane disponibile pentru a ocupa locurile de muncă nou create. Acest program se potrivește perfect pentru județul Timiș. Astfel, persoanele care, în perioada în care primesc indemnizația de șomaj, se încadrează în muncă într-o localitate aflată la peste 50 km de domiciliu, beneficiază de o primă de încadrare acordată din bugetul asigurărilor pentru șomaj egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării. Persoanele care, în perioada în care primesc indemnizația de șomaj,se încadrează într-o altă localitate și, astfel, își schimbă domiciliul, primesc o primă de instalare, egală cu șapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării.
Valoarea indicatorului social de referinţă este la valoarea de 500 de lei în acest moment şi reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, acordate atât în vederea asigurării protecţiei persoanelor în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, cât şi în vederea stimulării anumitor categorii de persoane pentru a se încadra în muncă, precum şi a angajatorilor pentru a încadra în muncă persoane în căutarea unui loc de muncă”, conform actului normativ menționat anterior.
Timişul, lider naţional la oferirea de noi locuri de muncă
Peste 1700 de persoane au fost angajate în Timiş în prima lună a anului 2017 ca urmare a participării la Programul Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă. Aceasta plasează judeţul pe primul loc la nivel naţional.
Cererea de noi angajaţi este la un nivel ridicat în Timiş. Deşi nivelul şomajui este extrem de scăzut, iar găsirea de personal este o problemă dificilă, iată că un număr destul de mare de noi contracte de muncă au fost semnate în prima lună a acestui ani. Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în ianuarie, în Timiş au obţinut un contract de muncă 1731 de persoane. Aceasta plasează judeţul pe primul loc la nivel naţional, chiar înaintea Bucureştiului, unde au fost semnate 1543 de asemenea contracte, cu toate că populaţia din zonă este mult mai numeroasă, iar numărul de firme la fel. Urmează Hunedoara, cu 916 angajări, Mureş, cu 872, şi Suceava, cu 839.
În total, ca urmare a implementării Programului Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă, în prima lună a anului 2017 la nivel naţional au fost încadrate 16.307 persoane. Dintre acestea, 4.866 au peste 45 de ani, 4.534 au vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani, 4.205 au între 25 şi 35 de ani, iar 2.702 sunt tineri sub 25 de ani.
Similar lunilor precedente, cele mai multe persoane ocupate sunt de sex masculin, 8.971. În funcţie de rezidenţă, cei mai mulţi angajaţi, 9.486, provin din mediul urban, iar 6.821 din rural. Nivelul de pregătire al persoanelor pentru care a fost identificat un loc de muncă arată că cele mai multe au studii liceale (5.473), profesionale (3.817), gimnaziale (3.351), 2.221 fiind cu studii universitare.
Material preluat din Revista Afaceri în Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!