CERC și-a deschis porțile în vara anului trecut și stă la dispoziția firmelor care vor să își specializeze oamenii sau să testeze diverse produse. Cu fonduri europene a fost construită o clădire modernă și s-au făcut amenajările necesare. Au fost cumpărate echipamente și mobilier în vederea desfășurării în condiții optime și moderne a activităților de training și formare, respectiv consultanță și asistență.
„Serviciul Public de administrare a «Centrului Regional de Competenţe şi Dezvoltare a Furnizorilor în Sectorul Automotive» este un serviciu de interes local care are misiunea de încurajare a investiţiilor în sectorul automotive pentru susţinerea dezvoltării durabile a Polului de Creştere Timişoara – prin implementarea unui pachet de servicii şi a unor programe de training în beneficiul întreprinderilor din sector cu scopul creşterii competenţelor acestora, şi implicit a performanţei sectorului automotive la nivel regional – astfel încât sectorul automotive să producă un impact economic semnificativ la nivelul Regiunii de Vest”, ne-au transmis administratorii CERC.
Academie de training pentru angajații firmelor
Centrul din Freidorf își propune să fie ca o academie de training în sectorul automotive, să ofere consultanță furnizorilor din sector și să pună la dispoziția firmelor un laborator pentru utilizarea de echipamente specializate.
Practic, în clădire se află, în acest moment, un centru de prelucrare cu comandă numerică, un strung cu comandă numerică, o mașină de măsurat în coordonate și o mașină de injecție mase plastice. Centrul mai este dotat cu săli de conferințe, birouri, băi și dușuri.
În cele trei mari județe din vestul țării există peste 150 de firme care ar putea apela la ajutorul celor de la CERC. Nu foarte multe au fost însă interesate de clădirea ridicată cu fonduri europene la marginea Timișoarei.
„Avem două firme foarte interesate și vor să vină cât mai repede, una vrea să își deschidă punct de lucru și în parteneriat cu noi să doteze un laborator de metrologie, iar cealaltă firmă vrea să-și deschidă un punct de lucru cu intenția de a promova în zona de vest anumite softuri și utilaje pentru automotive, prelucrare prin așchiere în industria automotive”, ne-a spus Claudiu Dragomir, managerul CERC.
Momentan, echipamentele care sunt puse la dispoziția firmelor nu prea au fost folosite. Cu ele s-au făcut însă demonstrații în iarna anului trecut, la Ziua Industriei 4.0.
În ceea ce privește cursurile și specializările, reprezentanții Centrului Regional de Competențe și Dezvoltare a Furnizorilor în Sectorul Automotive poartă discuții cu cei ai Universității Politehnica, pentru a avea și profesori care să-i învețe pe eventualii cursanți.
„Ducem tratative să încheiem un parteneriat cu Politehnica, avem două parteneriate încheiate, dar cursurile în sine, efectiv, pentru că noi suntem în curs de autorizare, nu au început. Avem un target: ca anul acesta să reușim, până în toamnă, să specializăm 100 de cursanți. Pot veni și studenții. Pe noi ne interesează două categorii: o specializare superioară în cadrul angajaților din sectorul automotive și persoane necalificate, pe care vrem să le introducem în industria automotive”, ne-a mai spus managerul CERC.
Potrivit lui Claudiu Dragomir, în zona de vest a țării, în județele Timiș, Caraș-Severin și Arad, există 156 de firme în sectorul automotive, care fac parte din grupele 1 și 2. Acestea furnizează produse direct producătorilor de automobile.
Firmele interesate de ceea ce pune la dispoziție Centrul Regional de Competențe și Dezvoltare a Furnizorilor în Sectorul Automotive pot afla mai multe informații de pe site-ul CERC: cerctm.ro. Valoarea totală a proiectului a fost de peste 12,6 milioane de lei, inclusiv TVA, adică aproximativ 300.000 de euro. Peste 4,8 milioane de lei, cu tot cu TVA, au costat echipamentele de lucru.
Material preluat din Revista Afaceri în Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!