Două dintre cele mai importante comunități de afaceri din Timiș, cea a oamenilor de afaceri germani și cea a oamenilor de afaceri italieni, se plâng cam de aceleași probleme. Împreună, acestea formează marea parte a investițiilor care au dus economia județului la nivelul actual. Într-o discuție purtată de reprezentanții Clubului Economic German din Banat cu președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, oamenii de afaceri au cerut dezvoltarea în continuare a infrastructurii rutiere a județului. Șoseaua de centură a Timișoarei, proiectele de apă și canal, construcția de locuințe și situația Aerodromului Cioca au fost temele principale dezbătute în cadrul întâlnirii cu mediul de afaceri german din zonă. Călin Dobra le-a garantat investitorilor străini că toate aceste probleme sunt în atenția instituției pe care o conduce și că există o serie de proiecte majore vizate de administrația județului.
Antreprenorii mai doresc și lărgirea unor șosele la patru benzi, dar și construcția de locuințe și de proiecte de apă-canal în zone industriale.
Reprezentanții firmelor italiene din Timiș se confruntă, în mare, cu aceleași probleme. În primul rând, ei spun că nu găsesc forța de muncă necesară desfășurării activității economice. Cele mai mari probleme sunt în industria ușoară, agricultură și construcții. Și aceasta nu întâmplător – italienii sunt pe primul loc între investitorii străini din Timiș ca număr de firme, respectiv locul patru din punct de vedere al capitalului subscris.
„Cea mai mare problemă cu care oamenii de afaceri se confruntă este lipsa personalului. Nu mai sunt oameni care să lucreze, găsim foarte greu angajați. Cele mai importante investiții ale italienilor sunt în domeniul industriei ușoare, în agricultură, dar și în construcții. Noi încercăm să găsim soluții, am purtat discuții și cu șefii județului, lucrăm împreună cu investitorii germani pentru implementarea învățământului dual. O altă mare problemă este legată de infrastructură, unde sunt, de asemenea, probleme”, a declarat Vincenzo Moderno, reprezentantul în Timiș al Camerei de Comerț Italiene pentru România.
Cele două comunități au înțeles că împreună pot rezolva o parte din problema lipsei de personal și acum lucrează la sistemul de învățământ profesional dual. Mai precis, diferite firme susțin unele dintre clasele de la unitățile școlare care organizează învățământ profesional, oferă burse pentru elevi, le oferă posibilitatea să facă practică în fabrici și să învețe meserie exact așa cum se cere în producție. La final, chiar de la terminarea școlii, absolvenților li se oferă contracte de muncă din partea firmelor care au susținut clasele respective. Inspectoratul Școlar Județean a îmbrățișat această idee și deja funcționează o serie de asemenea clase de învățământ dual. Sistemul a fost promovat mai ales de comunitatea de afaceri germană și reprezintă sistemul folosit și în Germania. Acolo, majoritatea tinerilor preferă să învețe o meserie și să o practice, nu să meargă la facultate de unde să obțină o diplomă pe care foarte puțini o folosesc, așa cum se întâmplă în România.
Material preluat din Revista Afaceri în Timiș
Citiți principiile noastre de moderare aici!