Trupa rock Még öt perc (Încă 5 minute) susține un concert umanitar, în sprijinul lui Nagy Alfréd, un tânăr actor din România, care suferă de o maladie extrem de gravă. Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara invită publicul la acest eveniment caritabil în data de 25 octombrie, de la ora 20:00. Membrii trupei sunt: Aszalos Géza – solist vocal, Csók Attila – baterie şi percuţie, Hegyi Szilárd – chitară, Simma Péter – chitară bas, Tóth Levi – chitară, Vinczi Annamari – solistă vocală. Invitatul lor va fi actorul Kiss Attila, cunoscut de spectatori din producţiile Teatrului și din trupele muzicale Shake Quartett și Kiss, Nagy & Veress Trio. Concertul va avea loc în Sala Mare a Teatrului, cu intrare liberă. „Toate fondurile strânse la eveniment vor fi donate pentru a-i salva viața colegului nostru Nagy Alfréd, actor al Teatrului din Sfântu Gheorghe. Donațiile se pot face la intrarea la concert și la Casieria Teatrului”, precizează realizatorii evenimentului.
Premiera „Trubadurul” încheie duminică, 27 octombrie, de la ora 19:00, cel de-al XXXVIII-lea Festival Internațional Timișoara Muzicală, la Operă, o ediție dedicată integral bicentenarului Giuseppe Verdi. Spectacolul, regizat de maestrul Corneliu Murgu și dirijat de David Crescenzi (Italia), are o distribuție internațională strălucitoare, în care invitați sunt baritonul George Petean (în rolul Contele de Luna), mezzosoprana Marianne Cornetti din SUA (Azucena), soprana Dragana Radakovic din Serbia (Leonora) și tenorul italian Leonardo Gramegna (Manrico). Prețul biletelor la premierele timișorene de operă este cuprins între 10 și 60 de lei.
Ultima zi a Festivalului de Literatură, vineri, 25 octombrie, le prilejuieşte cititorilor înâlnirea, în Mansarda Bastionului, cu doi scriitori sârbi şi doi timişoreni. Lecturile publice îi vor avea protagonişti, de la ora 18:00, pe Duško Novaković (care va citi o parte dintre poemele din volumul Malul celălalt, coordonator: Aleksandar Stoicovici, publicat de Editura Herg Benet, traducători: Liubinca Perinat Stancov, Slavomir Gvozdenovici şi Aleksandar Stoicovici), Igor Marojevic (va citi din romanul Mâna mamei, tradus din limba sîrbă de Octavia Nedelcu), pe Robert Șerban – cu poeme inedite şi Alexandru Potcoavă (cu un fragment inedit din romanul în manuscris De florile mărului), iar discuţia ce va urma lecturii o va avea amfitrioană pe Ljubinka Perinac-Stankov. A doua ediţie FILTM se va încheia cu o petrecere cu temă sârbească. Accesul publicului este liber.
Vineri, 25 octombrie, de la ora 19:00, în Sala Capitol se va desfășura un Concert vocal-simfonic, dirijat de Virgil Pop. Soliști vor fi Silviana Cârdu (clavecin), Mia Iuga (soprană), Maria Virginia Oniță (soprană), Monika Slahotka (mezzosoprană), Vasile Bădescu (tenor). La orgă – Alma Bompa. Alături de orchestră și soliști se va afla Corul Ion Românu, condus de Iosif Todea. În program, M. De Falla – Concert pentru clavecin si ansamblu cameral și H.Eslava – Miserere, pentru cor, soliști, orgă și orchestră simfonică. Preţul biletelor la Filarmonica Banatul este cuprins între 10 şi 30 de lei.
„O splendidă poveste despre călătoria prin timp, prin istorie şi prin geografie, în căutarea iubirii absolute şi, în acelaşi timp, un fabulos joc al simbolurilor şi senzaţiilor” – este propunerea Teatrului Național Timișoara pentru seara de vineri, 25 octombrie, de la 19:00, în Sala 2. Spectacolul „Adam şi Eva”, adaptare a romanului omonim al lui Liviu Rebreanu, realizată de regizorul Alexander Hausvater, „recreează mitul fiinţei originare prin ochii unui bărbat care, în răstimpul unei singure secunde, traversează şapte vieţi, în şapte epoci diferite. Dacă este adevărat că esenţa cunoaşterii este iubirea, atunci parcursul călătoria bărbatului aflat în căutarea femeii care să-l întregească reprezintă – dincolo de şirul reîncarnărilor succesive – o iniţiere”, explică secretarul literar al TNT, Codruţa Popov. Sâmbătă, 26 octombrie, şi duminică, 27 octombrie, de la ora 19:00, în Studio Uţu, actorii TNT joacă spectacolul „Înainte de pensionare”, de Thomas Bernhard, în regia lui Christian Papke.
Teatrul German reia duminică, 27 octombrie, de la ora 19:30, o celebră piesă cehoviană: „Pescăruşul”, un spectacol de Yuri Kordonsky, cu scenografie creată de Dragoş Buhagiar. Spectacolul este supratitrat în limba română,iar biletele costă 20 de lei.
Institutul Francez din Timișoara propune un inedit eveniment muzical: un concert post-cabaret, susținut de un „duo în trei”, în 26 octombrie, de la ora 20:00, la Club Jazzissimo Lounge (str. Hector nr. 3). În „Marele concert pe scenă”, cum l-au intitulat protagoniștii, Xavier Machault & Roberto Negro „curăţă de praf la chanson française şi transformă acest concert într-un spectacol nebun, cu alură de cabaret. Cântece, un pian, un strop de umor şi trei artişti talentaţi, iată elementele care aduc succesul acestui post-cabaret deja celebru în toată Franţa”. Accesul publicului la concert este liber.
Sub genericul „Lumea Basmelor”, vineri, 25 octombrie, de la ora 17:00, va avea loc un nou eveniment în cadrul programului Cafe Text, organizat de Biblioteca Judeţeană Timiş la Bastion Theresia, Corp A. Inspirată de temele prezente ȋn expoziṭia dedicată fraṭilor Grimm, artista Eugenia Elena Riemschneider a creat jucării ce se pot transforma, pot evolua ṣi ne pot transmite, prin intermediul culorilor ṣi al texturilor, emoṭii ṣi stări diferite. Pe muzica lui Ilie Stepan, compusă pentru spectacolul Hänsel şi Gretel, jucăriile vor prinde viaṭă cu ajutorul micilor manechine de la grădiniṭa Montessori Kinderhaus Timiṣoara, ṣi nu numai. La finalul prezentării, aceste jucării vor fi donate unei grădiniṭe de stat, precizează organizatorii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!