Societatea Timişoara funcţionează deja în spaţiul din imobilul din Piaţa Victoriei, dar, potrivit şefului Direcţiei Patrimoniu din cadrul primăriei, Nicuşor Miuţ, nu există un contract de închiriere valabil încheiat cu autorităţile pentru spaţiul respectiv, ci doar o fişă de calcul, pentru că imobilul în care se găseşte acesta era revendicat la data repartiţiei. În 2007, Comisia de analiză a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă situate în imobile proprietatea Primăriei Timişoara, precum şi în proprietatea Statului Român, în administrarea Consiliului Local Timişoara a decis ca spaţiul de la parter să poată fi folosit de Societatea Timişoara, până la finalizarea revendicării, întocmindu-se o fişă de calcul a despăgubirilor pentru folosirea acestuia.
Cum lucrurile cu revendicarea s-au lămurit, proiectul respins acum de aleşi prevedea atribuirea spaţiului situat în imobilul de pe str. Goethe nr. 2, format din trei încăperi şi grup sanitar, 67,33 metri pătraţi, către Societatea Timişoara, pe bază de contract de închiriere, pe o perioadă de 5 ani, cu destinaţia de sediu. Proiectul avea nevoie de 18 voturi pentru a fi aprobat şi a obţinut doar 12.
În principal, aleşii au acuzat conducerea Societăţii Timişoara de implicare politică, au fost nemulţumiţi de faptul că reprezentanţii Societăţii Timişoara au hotărât să găzduiască, în sediul primit din partea municipalităţii, cabinetul europarlamentarului PDL Monica Macovei. În plenul CLT a luat cuvântul şi Oscar Berger, din partea Societăţii Timişoara. „Se pare că această cerere a noastră pentru o cameră este o problemă politică. (…) Este o problemă de ONG”, a precizat Berger. „Nu noi, Consiliul Local, am transformat acest lucru într-o chestiune politică, ci chiar Societatea Timişoara”, a replicat consilierul PNL Ciprian Jichici, unul dintre aleşii care au votat împotriva atribuirii spaţiului. El şi-a şi explicat ulterior votul dat. „Dintr-un simbol a tot ceea ce a însemnat Revoluţia şi eroii Timişoarei, în momentul de faţă discutăm despre o organizaţie care este în mod clar afiliată politic, de vreme ce în acest sediu funcţionează biroul unui europarlamentar membru al PDL. Eu cred că ar trebui să existe o delimitare foarte clară şi fără niciun fel de echivoc a Societăţii Timişoara de activităţile cu caracter politic”, a adăugat Jichici.
Nicuşor Miuţ a arătat că, în urma deciziei de marţi a Consiliului Local Timişoara, Societatea Timişoara ar urma să fie evacuată din spaţiul respectiv şi că acest lucru s-ar putea întâmpla atunci când se va hotărî ca spaţiul să fie repartizat către altcineva.
Consilierul PDL Ovidiu Ciuhandu spune că Societatea Timişoara va rămâne în continuare în acelaşi sediu, în baza acelei fişe de calcul, cum a stat şi până acum. Viceprimarul social-democrat Sorin Grindeanu, în schimb, a declarat că reprezentanţii Societăţii Timişoara îşi vor mai putea desfăşura activitatea pe Goethe nr. 2 doar până când spaţiul respectiv va fi repartizat altcuiva, lucru care ar putea să se întâmple cât de curând.
Preşedintele Societăţii Timişoara, Florian Mihalcea, nu a putut fi contactat telefonic. Oricum, nu este exclus ca proiectul să fie repus pe tapet.
Citiți principiile noastre de moderare aici!