Răspunsul a fost unul pozitiv. Acum a venit însă rândul autorităților locale să spună exact ce vor să facă. Astfel, joi, cinci aleși locali s-au întâlnit cu Băican pentru a discuta despre posibilitatea de a crea la Timișoara un fenomen cultural de proporții. Mai mult, săptămâna viitoare, organizatorii Exit se vor întoarce la Timișoara cu o propunere concretă de colaborare.
Dezbaterea de joi a început cu o proiecție de documentar. Este vorba despre filmul „Exist Exit” realizat de Flavius Băican. Jurnalistul a pus în oglindă festivalurile timișorene și cele europene, în special Exit. Acest eveniment a fost central în documentar pentru că Exit este organizat la Novi Sad, la doar câteva zeci de kilometri de Timișoara. Mai mult, cele două orașe sunt înfrățite. Ciudat este faptul că în două locații atât de asemănătoare scena festivalurilor arată complet diferit. La Exit au venit în 2014 peste 35.000 de persoane într-o singură zi. În Timişoara, niciun festival nu a reuşit să adune într-o seară mai mult de câteva mii de persoane.
Situația i-a pus pe gânduri și pe oficialii locali, iar aceștia susțin că au toată deschiderea către organizarea unui festival de proporții. Oficialii spun însă că e nevoie de un proiect și abia apoi se poate aduce aportul Consiliului Județean și a Consiliului Local.
La dezbaterea de joi, au participat consilierii locali Ștefan Sandu (PDL), Flavius Boncea (independent), Bogdan Herzog (independent), viceprimarul Dan Diaconu (PNL) și consilierul județean Mihai Ritivoi (PSD). Aceștia au vorbit despre situația actuală a scenei culturale și despre ce se poate face în viitor.
Ritivoi este de părere la conducerea CJ Timiș și CL Timișoara sunt persoane în vârstă care… „nu înțeleg despre ce e vorba”.
„Din punctul meu de vedere lucrurile stau în felul următor. Dacă ne gândim la conducerea administrației locale observăm că vârsta medie a acestora e de 55 ani. Nu înțeleg ce pretenții avem de la o generație care și-a atins vârful în perioada comunistă și nu înțelege despre ce e vorba. Trebuie să mergi să vezi un astfel de festival ca să înțelegi despre ce e vorba. (…) Nu știu dacă Bojin (n.r. – președintele Consiliului Județean Timiș) înțelege la vârsta lui”, a declarat social-democratul.
Acesta a continuat prin a susține că, dacă apare un proiect promițător, CJ Timiș va finanța, dar nu se pot face promisiuni până nu apare o propunere concretă și documentată corespunzător.
Flavius Boncea și Bogdan Herzog, ambii foști membri ai PNȚCD și actual consilieri independenți, susțin că apare o problemă și atunci când se discută despre gusturile publicului timișorean și despre faptul că locuitorii orașului de pe Bega s-au dezobișnuit să mai plătească pentru evenimentele la care participă.
„E complicat! Am un zumzet de idei diferite. Prima chestiune e negativă. Am sentimentul că ne merităm conducătorii. E o imagine foarte tristă, ce mi-ai arătat tu, și știm și noi care e realitatea. Și sârbii au pătura care ascultă turbo folk, dar nu ăia dau nota și nu ăia imprimă calendarul cultural al orașului. Dacă la ei s-a putut înseamnă că putem și la Timișoara”, a i-a spus Herzog lui Băican.
Boncea a susținut și el ideea că e nevoie de un proiect care să fie prezentat autorităților locale și apoi se poate discuta despre bani. În teorie toată lumea vrea să se implice, dar vor să vadă ce se propune concret.
Democrat-liberalul Ștefan Sandu a mers pe ideea că trebuie să se elimine mentalitatea că la Timișoara cultura e pe gratis: „Cred că trebuie plecat puțin mai din spate. Mă gândeam la cele mai vechi festivaluri pe care mi le amintesc eu. Constat că pe vremea comunismului plăteam bilet. Nu era nimic gratis. Fiecare trebuia să plătească un preț corect. Nu se cumpără CD-uri, nu se cumpără DVD-uri, fiecare vrea pe gratis. Nu se cumpără bilete la concerte pentru că vine Festivalul Berii unde poți să auzi zdrăngăneală pe gratis. Cei care pleacă de acolo nu se duc acasă cu nimic. Cred că e nevoie de revoluția de schimbare a modului de organizare a evenimentelor culturale”.
Viceprimarul Diaconu a fost ultimul care a luat cuvântul. Acesta a declarat, deja, public că susține ideea unui festival mare în Timișoara, dar în același timp nu e de acord cu ideea că, peste noapte, se poate renunța la evenimente gratuite.
„Sigur că în timp, pe măsură ce festivalul crește, finanțarea publică trebuie sa scadă, așa e logic. Ceea ce trebuie să încercăm să facem este strategia culturală, să găsim acele elemente culturale care definesc și pot atrage interesul timișorenilor și al regiunii, pe care sa le promovam masiv. Nu te poți aștepta ca autoritățile locale să vină cu o astfel de idee și să o pună în practică, autoritățile locale pot doar să o susțină”, a mai spus Diaconu.
Chiar dacă sunt încă la primele etape ale proiectului, se pare că autoritățile locale sunt deschise spre susținerea unui festival de proporții. Dezbaterea a avut loc și în ideea în care săptămâna viitoare, la Timișoara, se vor întoarce organizatorii Exit, unul dintre cele mai mari festivaluri din Europa. Aceștia au fost prezenți în orașul de pe Bega și luna trecută, dar de data aceasta nu vin cu mâna goală, ci cu o propunere. În documentele aduse se va găsi și o propunere de buget necesar pentru un astfel de festival la Timișoara, dar și mai multe detalii despre tipul de locație de care e nevoie.
Articole pe aceeași temă:
Celebrul festival Exit vine si la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!