Proiectul a fost elaborat la propunerea mai multor consilieri locali, din diferite formaţiuni politice: Traian Stoia, Radu Ţoancă, Valentin Moldovan, Petru Ehegartner, Ovidiu Ciuhandu şi Francisc Szabo.
Aleşii propun ca „începând cu 1 ianuarie 2011 Consiliul Local al Municipiului Timişoara să interzică acordarea de scutiri, precum şi orice fel de gratuitate la plata impozitelor pe clădiri”. Bineînţeles, este vorba de cele pe care le poate acorda (sau nu) Consiliul Local, pentru că unele se acordă prin lege, iar aleşii nu pot interveni în aceste cazuri.
„Am decis ca în anul fiscal 2011 să nu mai acordăm scutiri la plata impozitelor pe clădiri la niciun ONG, exceptându-le pe cele în cazul cărora legea, Codul Fiscal, ne obligă să acordăm aceste scutiri, de exemplu în cazul bisericilor recunoscute de stat. Am considerat necesar să elaborăm acest proiect ca să eliminăm subiectivismul, pentru că până acum unele organizaţii non-guvernamentale primeau scutiri, altele nu. Asta nu înseamnă că nu putem face parteneriate cu aceste organizaţii pentru a le sprijini”, a afirmat consilierul Radu Ţoancă, care spune că proiectul a fost iniţiat pentru că este nevoie „de mai multă rigoare cu banul public”. Practic se va interzice promovarea de proiecte de hotărâri prin care să se acorde scutiri de impozite ONG-urilor, a afirmat consilierul municipal. Un alt ales care se află printre iniţiatorii proiectului, Ovidiu Ciuhandu, a explicat că în primă fază s-a cerut de la Direcţia Fiscală a Municipiului Timişoara o situaţie cu cei care beneficiază de scutiri la plata impozitelor, urmând să se vadă exact care vor fi ONG-urile afectate, câte sunt şi cu ce se ocupă acestea. El a afirmat şi că s-ar putea propune ca aceste organizaţii să beneficieze totuşi de scutiri strict la plata impozitului pe clădirea în care îşi desfăşoară activitatea, şi nu pentru mai multe imobile.
Directorul Direcţiei Fiscale, Adrian Bodo, spune că potrivit legii este la latitudinea Consiliului Local dacă vrea să acorde sau nu anumite facilităţi şi că dacă ar fi adoptată o astfel de hotărâre cererile ONG-urilor ar fi respinse din start. El a afirmat că în anul 2009 valoarea scutirilor la care se face referire a fost de 100.000 de lei, iar în 2010 de 300.000 de lei.
A. S.
Citiți principiile noastre de moderare aici!