Guvernul urmărește să acopere, prin noile măsuri fiscale, un deficit bugetar de 7,5 miliarde de euro. Public nu au fost prezentate decât niște măsuri de reformare a sistemului bugetar. Cele mai importante măsuri, însă, ar fi cele care vor primi mediul privat. Acestea nu au fost încă anunțate de guvern, însă potrivit unor drafturi care au circulat prin presa națională, ar urma să fie reduse facilitățile fiscale oferite sectoarelor IT, agricultură și construcții, dar să fie crescute sau introduse noi taxe și impozite, multe care ar urma să afecteze microîntreprinderile.
Alin Nica, președinte al Consiliului Județean Timiș și președinte al PNL Timiș, vorbește în mod special de eliminarea facilităților din IT și construcții. Pe scurt, Nica ar considera că acestea ar afecta competitivitatea firmelor din domeniu.
„Angajații din IT au reprezentat principalul motor al dezvoltării județului Timiș, și, în continuare, contribuie consistent la competitivitatea mediului de afaceri timișean. Eliminarea facilităților fiscale pentru IT-iști va produce mai multe daune decât economii și va afecta deopotrivă universitățile de profil, angajatorii și angajații.
Păstrez legătura cu mediul de afaceri și știu cât de importantă este predictibilitatea și siguranța în relația cu autoritățile statului. De exemplu, domeniul construcțiilor: nu poți spune în 2018 că este domeniu strategic pentru 10 ani, iar după doar cinci ani, să dai peste cap socotelile companiilor”, scrie, într-o postare pe pagina sa de Facebook, președintele Consiliului Județean Timiș.
„E periculos să alunecăm în socialism”
La modul general, Nica spune că măsurile propuse sunt „socialiste” și că prin acestea vor fi sacrificate „domeniile care produc”. Acesta insistă, în schimb, că ar trebui reduse cheltuielile din sectorul public.
„Chiar dacă este o situație de criză, e periculos să alunecăm în socialism și să sacrificăm domeniile care produc. Sunt de acord cu reducerea cheltuielilor, însă propun să începem cu pensiile speciale, apoi restructurări masive în administrația centrală și în agențiile aferente. Și noi, aici, la nivel local vom restrânge cheltuielile, dar o vom face inteligent, fără să prejudiciem economia care funcționează.
Voi susține în cadrul Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, la nivel național, în cadrul negocierilor, și, public, acolo unde îmi va fi solicitat punctul de vedere, să păstrăm excepțiile fiscale din IT și să eliminăm pragul de 7.5% pentru cheltuielile cu activitățile culturale, sportive și cele specifice cultelor. Timișoara este Capitală Europeană a Culturii și cel mai bun exemplu că investițiile în cultură aduc turiști și generează creștere în domeniul turismului și HoReCa”, a mai scris Nica.
„Maximă ipocrizie”
În aceeași postare, Nica îi mai acuză pe social-democrați de ipocrizie, din moment ce facilitățile fiscale pentru angajații din construcții și IT au fost introduse tot de aceștia.
„Socialiștilor li se pare egoism dorința naturală a oamenilor care produc să păstreze mai mult din ce câștigă și, drept urmare, îi suprataxează. Oamenii politici de stânga au introdus toate exceptiile din Codul fiscal iar acum, cu maximă ipocrizie, dau vina pe cei exceptați că sunt privilegiați și trebuie sancționați.
Principial, social democrații nu vor să dea libertatea alegerii celei mai potrivite modalități de organizare fiscală, iar celor care se descurcă în hățișul fiscal total nepredictibil, le impun constrângeri suplimentare. Prin plafonarea prețurilor, aceștia vor controlul economiei din partea statului, uitând că oferta și cererea stau la baza economiei de piață. În general vorbind, din păcate, socialiștilor nu le place libertatea de alegere pentru că s-ar putea să nu mai fie aleși!”, conchide Nica.
Ce măsuri ar propune, mai exact, guvernul
Vă amintim, public, reprezentanții guvernului – premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș – au vorbit doar despre măsurile care ar urma să vizeze sectorul bugetar. Miercuri, 2 august, aceștia au spus că vor fi peste 50 de măsuri de „restructurare”, printre care ar fi reducerea numărului de secretari și subsecretari de stat, reducerea unor sporuri, plafoane la anumite cheltuieli, descentralizarea unor servicii, reducerea de personal – în mod special de conducere – la companiile publice, etc.
Pe de altă parte, în mediul public, cele mai multe discuții s-au centrat pe măsurile fiscale care vor primi sectorul privat. Acestea au apărut doar în presa națională, pe surse. Potrivit HotNews.ro, angajații din construcții și din agricultură vor plăti CASS, PFA-urile nu vor mai avea plafon pentru același CASS, iar IT-iștii vor fi scutiți de impozit până la venturi de 10.000 de lei lunar. De asemenea, potrivit aceleiași surse, TVA-ul va crește de la 5 până la 9% pentru mai multe servicii. Ar urma să existe, de asemenea, și un impozit de 1% pe veniturile microîntreprinderilor cu venituri sub 300.000 de lei și de 3% pentru cele care au venituri mai mari sau desfășoară activități din anumite domenii de activitate, în general IT, HoReCa sau activități juridice.
Vineri, 5 august, au comentat aceste măsuri și Florin Drăgan și Ovidiu Bunget, rector al Universității Politehnice Timișoara, respectiv profesor de Facultatea de Economie și Administrarea a Afacerilor din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Și aceștia erau destul de pesimiști cu privire la noile măsuri. Detalii, AICI.
Pe aceeași temă:
UPT: măsurile fiscale propuse de guvern, „o intervenție pompieristică”
Trimite articolul
Xcam cand considera nica ca ar fi momentul sa se elimine facilitatile pentru diversi privilegiati? sau hai sa dam facilitati la tot poporul, pai cum, unii da si altii ba?
IT: peste 20 de ani de subventii pentru multinationale zic ca e suficient, iar it-istii urasc asistenta sociala si vor #sîei autostrazi si spitale, zic sa nu-i punem in situatii penibile🤪
constructii: la marjele de profit nesimtite, zic ca nu e o problema.
sa ne mai spuna domnu nica cat s-a imprumutat fantasticul de catu in pandemie si pentru ce. sa ne zica de performanta guvernelor liberale catu, orban, ciuca. cu al lor presedinte zis si dulapul calator cu tot.
ps: sper sa-i sustinem totusi pe bunii nostri vecini de la nord, nu cumva bogatii de la ei sa-si intrerupa concediile prin oiropa si sa-si sustina propriii concetateni si propria economie🤪
#🤪
Nica ăsta a uitat că e din PNL și PNL e la guvernare de câțiva ani?
Mda…
ALTADATA sa va invatati sa respectați democrația (DEMOS in greaca wechio) si votul cetățenilor (plătitori de taxe , si ei !) altfel va … facem praf ! In sensul ca chemăm minerii 🙂
-
Tot n’ati murit inca voi astia de atunci din iunie ’90 din Bukale?
Perfect de acord cu taxarea asta ca toti plang …Dar sa dea la IT si ceo 6.5% pe care i-a luat Dragnea cand au mutat taxele de la angajator la angajat. Aici e problema, ca asta s-a uitat. Si asa ITul pierde de fapt 6.5+10%…Uitati repede
Scutirea de impozit(10%) pentru multi angajati din IT e mai degraba o facilitate pentru firme. De obicei cei nescutiti de impozit au brutul mai mare pentru a compensa. Apoi ar mai fi cei vreo 6+% luati cand au mutat niste taxe de la angajator la angajat.
Acele facilitati in IT s-au dat pentru ca pur si simplu asa au venit mai multi bani la buget in total din IT nici intrun caz de dragul celor din IT. Asa ca daca se reintroduce impozitul, companiile o sa trebuiasca sa faca niste ajustari serioase si tind sa cred ca nu angajatii din IT au de pierdut pentru ca isi pot lua talpasita oricand si lucra oriunde si de oriunde.
-
zici ca au scazut salariile nete ale it-istilor cu 6% odata cu mutarea contributiilor? atunci eu zic sa se mai uite it-istii pe extrasul de cont, poate nu mai cred si ei tot ce li se spune/vrajeste de niste unii interesati. hai ca e usor, ma gandesc ca au o aplicatie pe telefon🤪.
da, a fost pentru companii “scutirea”. da, it-istii “isi pot lua talpasita”, dar nu se va intampla asta.
-
Da, atunci cu cei 6% am luat mai putini bani net in cont (ca nu stiu unde s-or mai da banii de salar in plic pana si in tara asta).
-
cu 6%? cu cat?? ia uita-te pe extrasul de cont si calculeaza si spune-ne si noua procentul! dar din total it-isti, la cati si cu cat le-a scazut NET-ul?hmm? pe fluturas, nu in articole din “ziare” anti partidu cel rau? nu cumva mai toate companiile au acoperit diferenta si chiar au dat mariri sa nu le plece “it-istii”? Hmmm? ba chiar a fost nu-sh ce scandal ca ulterior cele care au avut grija de angajati marind brutul cu peste 20% au fost dezavantajate de nu-sh ce masuri suplimentare luate de guvern pentru a amortiza din noua cheltuiala?
#uita-te pe extrasul de cont! sau erai/esti it-ist la stat??
#noi vrem scutire, ca vai, ceva de dragul țarii. right😂🤣😂🤪 nu v-ar fi rusine…
#🤪
-
-
-
Sper că înțelegi că acei 6+% “luați” de care vorbești a apărut *tocmai* din cauza scutirii? Hai să-ți fac un calcul, poate te prinzi că *doar* la scutiți apărea anomalia aceea. Fie salariul net 10 mii de lei.
1. Cu scutire:
2017 (înainte)
angajator: 14683
angajat: brut=11976, net=100002018 (după)
angajator: 15730
angajat net: brut=15384, net=10000Diferenta costului la angajator:
15730 / 14683 – 1 = 7.13%2. Fara scutire:
2017 (înainte)
angajator: 17479
angajat: brut=14257, net=100002018 (după)
angajator: 17478
angajat net: brut=17093, net=10000Diferenta costului la angajator:
17478 / 17479 – 1 = -0.01%
(probabil o mica eroare de rotunjire)
Latifundiarul Nica preocupat de cum să facă rost de mai mult terenuri a uitat din ce partid este și ce partid a fost și este inca la guvernare! Gaura actuala și împrumuturile masive sunt după 3 premieri PNL-isti!
Apoi asta cu investitorii și plecarea lor o aud de 20 de ani. Culmea că tot mai mulți au venit. Firmele de IT au profituri enorme, de zeci și sute de milioane de euro. Dacă măresc salariul la angajați să plătească taxe întregi pierd și ei acolo 1-2 mil de euro din profit, dar tot rămân cu enorm. Deci eu zic sa nu le mai plângem de milă.
Din contră eu as face invers: suprataxare la multinaționale și firmele românești mari și facilități la PFA, firmele mici cu câțiva angajați.
Nu vă faceți griji că nu au venit ei aici pentru câteva procente economisite la salarii, au venit pentru că salariile în Romania sunt 20-30% din valoarea vestică. Era varianta acum câțiva ani sa plece in Ucraina și rusia. S-a terminat cu varianta asta.
Plus că și dacă pleacă este nevoie de forță de muncă în agricultură, construcții, politie și multe altele. Se pot convertii domnii IT-isti in alte specialități.
-
Sau se pot pune pe SRL si atunci ei raman cu mai multi bani in mana si statul cu mai putini bani strans de la ITisti.
Ca, si asa SRL-urile sunt facute in asa fel incat baietii destepti, cei de la conducere si precenii lor, sa obtina profituri maxime cu taxe minime. -
Nu are rost sa te convertesti de la IT la agricultura. Poti sa pleci dincolo sau sa lucrezi remote. La fel cum nici medicii nu au devenit agricultori peste noapte.
sunt IT-st, am si eu o intrebare, de ce nu uarati atat de mult, haterilor? 🤣
-
Impozit, salariu, posibilitati.
-
eu nu te urasc. da’ zic ca unii in loc sa urasca inechitatile, ii urasc pe beneficiarii inechitatilor. pe de-o parte e de inteles in masura in care acesti beneficiari se considera superiori si ca “merita” sa fie discriminati pozitiv, au numa’ pretentii sa se faca aia si ailalta, da’ nu-si pun problema “cine” sa faca, cu ce bani etc.
cand intelijentii astia scutiti de impozit mai si fac pe desteptii fața de omu simplu, de asistati social, de pensionari, de bugetari(luati la gramada, desi doar vreo 10% sunt functionari si probabil printre aia doar un procent oarecare e pe sistemul pile cunostinte relatii), mai si stramba din nas la lret cand un liber profesionist cere o suma oarecare pentru a le mestereste ceva(pe la masina, pe la casa/bloc), pai zic ca e justificabila oarecum ura.#bogatu nu crede la al sarac.
zic sa lasam piata sa se regleze singura, nu? gata cu scutirea pentru multinationale ca n-a adus decat lohn-ul in it(wtf?), si… se regleaza singura toata treaba!
#🤪
-
ps mai sunt si multi care cred, incorect desigur, ca it-istii sunt scutiti complet de “taxe”, inclusiv cass si cas. da’in principal tot “atitudinea” sfidatoare la adresa “prostilor”, ne-itisti e motivul. de exemplu it-istii ce atitutide au avut fața de salariile mizerabile ale medicilor in trecut? dar fata de salariile profesorilor? etc.
daca nu ooti trai fara aia 10% zic ca sa-i intelegi si pe aia care castiga un sfert din cat castigi tu. nu poti? ei bine, atunci zic ca cu atat mai de neinteles e de ce ai fi un “scutit”.
E CLAR, “SUPERIORULE”?!?😂🤣😂🤪
#🤪
-
In criza din 2008 bugetarilor li s-au taiat salariile cu 25%. IT-istii nu s-au simtit sa fie solidari nici atunci, cum sa fie acum? Pe ei ii deranjeaza doar pensiile “speciale” fara sa aiba habar cat din ele de fapt nu sunt pensii speciale, dar nu ii deranjeaza deloc impozitele lor speciale.
-