”Puţini oameni au o familie de instrumente numită după ei, şi e greu de imaginat că au fost oameni care s-au numit Vioară sau Trompetă. Cu toate acestea, în Belgia şi la belgieni totul e posibil. Aici, cu doar 200 de ani în urmă, Adolphe Sax a inventat saxofonul. De aceea se înţelege de ce European Saxophone Ensemble si-a găsit rădăcinile în Belgia”, subliniază promotorii evenimentului.
European Saxophone Ensemble a fost înfiinţat în 2008. Datorită ideii puternice din spatele înfiinţării, ansamblul a fost distins aproape imediat cu titlul de Ambasador Cultural al Uniunii Europene. Proiectul e unul cu totul extrem de curajos: European Saxophone Ensemble caută 12 tineri şi foarte talentaţi saxofonişti din 12 ţări din UE. Aceştia prezintă compoziţii noi scrise pentru ocazii de către compozitori europeni de vârf. Acest proiect permite unei audienţe mari să descopere incredibila bogăţie a familiei de saxofon. Membrii ansamblului sunt aleşi prin audiţie din întreaga Europă şi vin din diferite medii profesionale. Ei cântă pe toate tipurile de saxofon: sopranino, sopran, alt, bariton şi bas.
”În afară de unificarea Europei într-un mod cultural, obiectivul nostru artistic este de a diminua barierele dintre stilul clasic, modern şi improvizaţie. European Saxophone Ensemble acoperă un spectru larg de stiluri: avant-garde-jazz, muzică contemporană, tradiţională şi clasică. Compoziţiile sunt comisionate de la compozitori proeminenţi din ţările UE: Massimo Botter (Italia), Tonu Korvits (Estonia), Gyula Fekete (Ungaria), Sanne Van Hek (Olanda) şi belgianul Fred Vanhone.
„Dragoste” şi „tren” sunt două cuvinte date compozitorilor, şi e la latitudinea lor dacă le combină sau nu. Arta , probabil, nu ar trebui să fie prea directă, cel puţin nu în domeniul imaginaţie. Totuşi, cu aceste tematici noi dorim să concertăm în spaţiul public, în acest caz staţiile de cale ferată. Astfel, European Saxophone Ensemble împarte acest proiect cu şi mai mulţi oameni. Experimentele anterioare în acest domeniu au arătat că într-o oră numărul persoanelor participante poate ajunge până la 7500”, declară protagoniștii.
Patrick De Clerck va prezida ediţia 2011 a ansamblului European Saxophone. El a fost directorul festivalelor KlaraFestival, Ars Musica, iar acum va conduce prestigiosul festival în teatrul Mariinskz pentru Valery Gergiev.
Dirijor este saxofonistul şi compozitorul Cezariusz Gadzina. Acesta a absolvit Academia de Muzică „Frederic Chopin” din Varşovia – Polonia (saxofon clasic, la clasa saxofonistului olandez Ed Bogaard) şi Conservatorul Roial de Muzică din Bressels (în clasa de saxofon jazz a saxofonistului american John Roucco). Tot la Conservatorul Roial de Muzică din Bressels a studiat şi dirijoratul orchestrei simfonice cu dirijorul britanic Frank Shipway.
Cezariusz Gadzina este câştigătorul multor premii şi distincţii, concertând la multe festivaluri şi locaţii din toată lumea. Din anul 2000 lucrează cu casa de producţii MET-X, unde este director artistic pentru Saxafabra şi unde cântă în diferite concerte sub diferite formaţii de trio, cvartet, ansambluri mari de muzică de cameră, la concerte solo ca solist cu orchestra simfonică.
Ansamblul va concerta la Timişoara la finalul unui turneu “all over Europe” Preturile biletelor sunt cele obisşnuite pentru concertele din stagiunea Filarmonicii Banatul: 10 lei (5 lei pentru elevi, studenti, pensionari).
Citiți principiile noastre de moderare aici!