Angajații RATT au ajuns, luni dimineață, în jurul orei 11, la sediul Primăriei Timișoara, doi dintre ei depunând un memoriu oficial. Ei au solicitat apoi o întrevedere cu primarul Nicolae Robu, pentru a-i prezenta situația în care se află.
Vatmanii, controlorii și șoferii Regiei spun că nu au avut bani de sărbători și că au ajuns la fundul sacului, deoarece nu și-au mai văzut salariile de două luni. Ei nu știu cum s-a ajuns în această situație, deoarece, susțin aceștia, conducerea Regiei a refuzat orice dialog cu sindicatul din cadrul Regiei.
Dumitru Savin, liderul Sindicatului Armonia, a declarat că angajații RATT nu își doresc un conflict, dar nemulțumirile acestora s-au adunat în ultimele luni. Mai mult, acesta susține că directorul societății de transport nici măcar nu a dorit să stea de vorbă cu ei.
„Am depus o petiție către primarul Nicolae Robu, deoarece nu ne-am primit salariile pe luna decembrie. Pe luna noiembrie am primit eșalonat, câte 200-300 lei, și nu s-au putut plăti dările la bănci, la chirii și așa mai departe, iar pe luna asta, începând cu 25, ar trebui să intre la plată avansul. Nemulțumirile s-au acumulat, proasta gestionare a societății a dus la multe nemulțumiri ale angajaților.
Îi dăm un ultimatum domnului primar, ca până în 24 să ne aducă salariile la zi, respectiv din data de 25 ianuarie. În momentul în care nu ne vom primi banii, nu vrem conflict, dar noi am înțeles de la angajați că nu vor mai ieși la lucru. Noi nu vrem să sufere publicul călător, nu avem niciun interes, suntem deschiși la dialog, dar nimeni nu ne bagă în seamă. De pierdut au timișorenii toți. Noi nu putem lucra pe datorie la nesfârșit. Știu că TESA era la două luni în spate, dar am înțeles ca i-au adus la același nivel cu noi, adică luna decembrie. Conducerea nu ne agreează”, a spus Savin înainte de a intra la întâlnirea cu primarul Nicolae Robu.
UPDATE. Robu: „Angajații RATT nu vor intra în grevă.” Afirmațiile sale sunt contrazise de sindicaliști
După întâlnire, primarul Timișoarei a spus că a ajuns la un acord cu sindicaliștii și că salariile vor fi virate integral în următoarele zece zile.
„Le-am explicat în primul rând că ne pare și nouă rău că s-a ajuns într-o asemenea situație cu neplata la timp a salariilor. Le-am mulțumit pentru înțelegere și le-am promis că facem toate eforturile ca în cel mai scurt timp să ajungem la zi. Asta ce înseamnă? În fiecare zi vom da 200-300 de mii de lei, în funcție de cât ne vor fi încasările, către RATT. Pentru că trebuie să dăm cam tot atât și către gaz pentru a nu ajunge să ni se întrerupă căldura și apa caldă în oraș. Datoria e în jur de două milioane de lei. Deci dacă dăm 200-300 de mii de lei pe zi către RATT, din care se vor face zilnic plăți către angajați, atunci în 10 zile, practic, se sting aceste restanțe care, iată, s-au învechit”, a spus Robu.
El susține că în februarie primăria va avea bani pentru salarii deoarece vor intra în conturi banii din cotele defalcate pe impozitul pe venit.
„Între timp, se apropie și data de 9-10 februarie, când ne intră bani mai mulți, de ordinul milioanelor, cel puțin 25 de milioane de lei, o să vedem după Noul Cod Fiscal, din cotele defalcate pe impozitul de venit. Și atunci vom putea să plătim, că între timp vor fi și obligații salariale și pe luna ianuarie”, a mai spus Robu.
Primarul Timișoarei a susținut că angajații nu vor intra în grevă. „Nu o să intre în grevă. Am discutat cu ei. Au fost de bun simț, raționali, au înțeles că banii nu ies din grevă. Că nu ai de unde”, a explicat Robu.
Afirmațiile sale au fost, însă, imediat contrazise de sindicaliști, care spun că vor lua o decizie miercuri, în funcție de câți bani vor intra în conturile RATT.
Pe de altă parte, primarul Nicolae Robu spune că s-a ajuns în această situație deoarece primăria a pierdut un proces și trebuie să plătească circa 70 de milioane de lei, altfel ANAF va scoate la licitație mijloacele de transport în comun ale Timișoarei.
„Banii sunt primiți în cea mai mare parte de la primărie, subvenție către cetățeni, nu către regie, însă au apărut cheltuieli suplimentare dintr-un proces legat de TVA. E vorba despre o sumă foarte mare, de 68 de milioane de lei, în jur de 70 de milioane de lei, care trebuie plătiți ritmic. Altfel ANAF va pune sechestru pe bunuri, va scoate la licitație mijloacele de transport în comun. (…) Noi nu putem fi iresponsabili să ajungem să scoatem la vânzare aceste mijloace de transport.
Și atunci, în paralel, au apărut obligații de plată pentru gaz, pentru că se cere plata anticipată a consumului estimat. Și nu am avut resursele financiare să onorăm la timp toate aceste plăți. Dar, repet, eu zic că greul e deja în urmă, oamenii au înțeles, își vor primi drepturile”, a mai explicat Robu.
În ceea ce privește lipsa de comunicare din cadrul RATT, între conducere și salariați, Robu a spus că nu i se pare normală această situație.
„Eu o să-i cer directorului să plătească în primul rând personalul de bord, pentru că ei au viața cea mai grea, dar trebuie să își primească drepturile și ceilalți, până la urmă. În fiecare zi se va vira către ceva către toți. (…) Nu este în regulă dacă s-a întâmplat așa (sindicaliștii nu au fost primiți de conducerea RATT – n.r.). O să îi iau la întrebări pe cei din conducere, să văd cum și-au permis să procedeze în felul acesta. Oamenii trebuie ascultați mai ales că erau în drept”, a concluzionat Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!