„La Sibiu, există un teatru care funcționează în dormitorul celui care l-a fondat. Și-a scos omul mobila, patul, lucrurile și și-a făcut teatru. La București există un teatru care-și joacă spectacolele într-o ditamai casă, pusă la dispoziție, gratuit, de un om bogat; ceea ce la Timișoara nu s-a întâmplat încă, deși sunt zeci de spații bune, care stau nefolosite. Mai sunt și teatre independente care joacă pe scenă cu cortină și tot dichisul, cu toate biletele vândute, de trei ori pe zi, fără să ia un leu de la stat. Lor, tuturor acestor proiecte independente, neinstituționalizate, le este deschis festivalul Antagon”, explică actorul Ovidiu Mihăiță, fondatorul Teatrului Auăleu și inițiatorul noului festival, alături de Bogdan Cotîrță.
În prima săptămână a lunii iunie, Antagon propune un maraton de spectacole, proiecte independente ale unor trupe și actori din București, Cluj – Napoca, Oradea, Sibiu, Iași și Timișoara. Evenimentele se vor desfășura la Teatrul Auăleu (Scârț Loc Lejer) și Electric Theatre și în spațiile puse la dispoziție de partenerii evenimentului, Hostel Costel, [e-spres-oh] și Galeria Triade.
Auăleu Teatru face cinste cu două spectacole: în deschiderea festivalului, duminică, 1 iunie, la ora 22, pe strada pietonală Mărășești, spectacolul “Ferma animalelor”; în 8 iunie, tot de la ora 22, în Parcul Botanic, spectacolul Circus Mundi.
Pentru toate celelalte spectacole din festival, biletele s-au pus în vânzare la Scârț Loc Lejer, Aethernative Cafe, Electric Theatre, Librăriile Cărturești și Cărturești Iulius Mall. Prețul biletelor pentru fiecare spectacol din programul Antagon este 20 de lei, cu excepția celor din zilele de 2 și de 5 iunie, când achiziționarea unui singur bilet asigură accesul la ambele spectacole din ziua respectivă.
Selecția festivalului cuprinde: luni, 2 iunie, Compania Teatrală Bis, Sibiu, de la ora 19 cu “Cehov – trei drame ridicole”, iar de la ora 21, spectacolul cu piesa “Amalia respiră adânc”, de Alina Nelega, ambele la Hostel Costel; marți, 3 iunie, de la ora 19, Ionuț Caras (Cluj) cu “Urletul” după Allen Ginsberg, la Electric Theatre, iar de la ora 21, Auăleu Teatru cu “O noapte furtunoasă” de I.L.Caragiale, la Hostel Costel.
Miercuri 4 iunie, de la ora 19, Reactor de creație și experiment (Cluj – Napoca), spectacolul “Pasărea care nu e”, de Raluca Mara, iar de la ora 21, trei spectacole: “Așteptând-o pe Alice”, de Oana Mardare, Reactor de creație și experiment, la Hostel Costel, “Șase din 49” de Spiro Gyorgy, cu Teatrul de Artă din București la Electric Theatre, și “1000 de motive ca să te omor” , Stage (Oradea) la Scârț Loc Lejer.
Joi, 5 iunie, două spectacole la Galeria Jecza: de la ora 19, O2G București cu spectacolul “Capete înfierbântate” de Mihaela Michailov, iar de la ora 21, “Dar cu pianistul cine dansează?”, un spectacol de teatru-dans al coregrafei Tunde Baczo.
Vineri, 6 iunie, la Scârț Loc lejer de la ora 19, Doctor s Studio București cu spectacolul “Colibri” de Garret Jon Groenveld, iar la Electric Theatre, de la ora 19, “Romania Free Country”, regia Mihaela Lichiardopol.
Trei spectacole de la ora 19, sâmbătă, 7 iunie: Teatru Fix Iași cu “Pietre în buzunar” de Marie Jones la Scârț Loc Lejer; Unteatru București cu “Cel mai frumos roman din lume” de Larry Tremblay la Electric Theatre; Doctor s Studio București cu “Monoloagele vecinului” de Laurențiu Bănescu, la [e-spres-oh], pe strada Mercy. În aceeași seară, tot la [e-spres-oh], de la ora 21, are loc proiecția filmului documentar “In debt we art” de Daniel Popa, accesul la vizionare fiind liber.
Duminică, 8 iunie, de la ora 19, Un teatru București joacă “Blackbird” de David Harrower, la Electric Theatre.
De ce sau dacă are nevoie Timișoara de încă un festival de teatru? Și, la urma urmelor, ce înseamnă “independent”?
„Nici măcar nu vreau să mă bag în discuția despre ce înseamnă independent. Cine vrea să afle sensul, se uită în DEX. Noi am gândit acest spectacol pentru acele teatre care reușesc să facă spectacole, stagiune, repertoriu, teatru, fără să apeleze la banul public. Nu e nicio formă de protest sau de refuz sau alt manifest aici față de stat, față de bugetul sau instituțiile lui. Pur și simplu, noi existăm și facem teatru fără să cheltuim banul public. Suntem niște oameni care facem niște spectacole. Și vrem să vedem dacă publicul din Timișoara vrea să vadă aceste spectacole, dacă e curios de aceste proiecte independente, dacă e nevoie de un astfel de festival”, explică Ovidiu Mihăiță.
„Nu e vorba despre bani. Cu banii, clar ieșim pe minus. Și dacă vindem toate biletele și mai primim și ciubuc, tot pe minus o să fim. Dar aflăm dacă Timișoara vrea și are nevoie de un festival al mișcării independente de teatru. Și dacă lumea vine, și dacă feed-back-ul e bun, la anul încercăm să îl facem din nou, mai mare. Dacă nu, nu”, susține și Bogdan Cotîrță.
Mai mult, organizatorii festivalului Antagon îi încurajează pe spectatori să interacționeze cu artiștii: lejer și prietenos, la un ceaun cu mâncare.
„În fiecare seară, aici, la Scârț, gătim pentru artiști și prieteni, mâncare la ceaun, oricine vrea să rămână cu noi e binevenit”, spune Mihăiță.
Citiți principiile noastre de moderare aici!