Manifestările de Ziua Timişoarei vor începe sâmbătă, 1 august, de la ora 20.00, în Piaţa Victoriei, unde vor concerta Alina Eremia, Deepcentral, Antonia și 3rei Sud Est.
Duminică, 2 august, tot în centrul oraşului, de la aceeaşi oră, lumea este invitată să asculte Orchestra de tineret a municipiului Timişoara în concertul său de lansare. Pe scena din Piaţa Operei vor urca apoi The Weekend Band şi Love Hunters.
La finalul concertelor, timişorenii vor avea parte de un foc de artificii.
Luni, 3 august, manifestările vor începe de la ora 9.00 în Parcul Central, unde reprezentanţii Primăriei Timişoara vor dezveli două noi busturi pe Aleea Personalităţilor: pe cel al lui Pius Brînzeu şi pe cel al lui Anghel Dumbrăveanu.
La ora 11.00, Consiliul Local Timişoara se va întruni într-o şedinţă festivă, de această dată la Senatul Universităţii Politehnica, pentru că sala de consiliu de la primărie este în curs de reamenajare.
Luni seara, melomanii sunt invitaţi din nou în Piaţa Victoriei, unde va începe de la ora 19.00 Festivalul Blues pentru Timişoara.
Chiar de Ziua Timişoarei vor concerta Moody Stuff, Bega Blues Band alături de A.G. Weinberger, Matyas Pribojszki Band şi Blue Family
Data de 3 August a fost declarată ca fiind Ziua Timişoarei printr-o hotărâre de consiliu local adoptată în anul 1999. Se marchează ca zi a oraşului momentul intrării trupelor româneşti în Timişoara, la 3 august 1919 şi instaurarea administraţiei româneşti.
Programul complet al manifestărilor de Ziua Timişoarei
1 august – sâmbătă
La ora 11.00, la Sala Lira a Casei de Cultură va fi organizată o expoziţie a Asociației Artiștilor Plastici „Romul Ladea”.
Între orele 9.00-17.00, la Baza Sportivă Colterm este programată „Cupa oraşelor înfrăţite” – turneu de mini-fotbal cu echipe de amatori. Vor participa echipe reprezentând Timişoara şi formaţii invitate care reprezintă oraşele înfrăţite şi partenere.
De la ora 20.00 încep concertele în Piaţa Victoriei: Alina Eremia, Deepcentral, Antonia şi 3rei Sud Est.
De la ora 22.00, locuitorii oraşului sunt aşteptaţi la alergare, pentru că va fi organizat crosul nocturn de Ziua Timişoarei.
Crosul nocturn a ajuns la cea de-a patra ediţie şi este organizat în sistem de participare open. Fiecare participant trebuie să se înscrie şi să achite o cotizaţie de 20 lei. Trebuie să aibă vârsta peste 16 ani şi se cere acordul scris al părinţilor în cazul concurenţilor între 16 şi 18 ani.
De această dată participanţii vor alerga şi prin pasajul Michelangelo.
Crosul Nocturn se va desfăşura pe o distanţă de circa 4 km. Startul se va da, la ora 22.00, de pe Bulevardul C.D. Loga nr. 1, de la primărie, unde va fi şi sosirea.
Traseul este următorul: str. 20 Decembrie 1989 – bd. Vasile Pârvan (prin pasajul Michelangelo) – bd. Corneliu Coposu – întoarcere la fântâna de pe Pestalozzi – bd. Corneliu Coposu – pasaj bd. Vasile Pârvan – Podul Mihai Viteazul – str. 20 Decembrie 1989 – C.D. Loga nr. 1
Crosul este realizat în parteneriat cu Atletic Club Maraton.
2 august – duminică
De la ora 19.00, la Teatrul de Vară din Parcul Rozelor va cânta Fanfara Timişoara Big Band, iar de la ora 20.00 va susţine un concert extraordinar Ansamblul „Timişul”.
De la ora 20.00 reîncep concertele şi în Piaţa Victoriei. Va cânta Orchestra de tineret a municipiului Timişoara, alcătuită din elevi ai Colegiului de Artă „Ion Vidu” şi studenţi de la Facultatea de Muzică a Universităţii de Vest.
Repertoriul abordat: teme muzicale din filme celebre şi hituri pop aranjate într-o manieră simfonică, anunţă organizatorii.
Va urma apoi The Weekend Band, o trupă timişoreană care cântă în special coveruri. Proiectul are deja 6 ani, membrii formației fiind: Marios Fulop, Tibor Aranyi, Vincențiu Ghergulov, Alex Bejenaru și Răzvan Munteanu.
Ultimii care vor urca pe scenă duminică sunt sârbii de la Love Hunters, o trupă de blues cu influenţe punk înfiinţată în anul 1987, la Novi Sad. Din componenţa sa fac parte: Milan Mumin, Vlada Jovanov, Aleksandar Medan, Robert Radic şi Marion Kalin.
Seara se va încheia cu un foc de artificii.
3 august – luni
În Parcul Central va fi organizat de la ora 9.00 un ceremonial militar şi va cânta fanfara Garnizoanei Timişoara.
Pe Aleea Personalităţilor va fi dezvelit bustul lui Pius Brînzeu, unul dintre cei mai buni chirurgi pe care i-a dat şcoala de medicină timişoreană. Activitatea sa medicală a făcut din Timişoara unul dintre cele mai importante centre de flebologie din ţară și din Europa. A contribuit la înființarea Institutului de Medicină din Timişoara şi a Spitalului Județean.
Un alt bust ce va fi dezvelit în Parcul Central va fi cel al lui Anghel Dumbrăveanu – poet, prozator, eseist şi traducător, personalitate de seamă a culturii române contemporane, ilustru reprezentant al generației literare `60.
Ambele lucrări sunt realizate de sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu.
La ora 11.00, în Sala Mare a Senatului Universităţii Politehnica din Piaţa Victoriei va avea loc şedinţa festivă a Consiliului Local Timişoara.
Coleta de Sabata, prima femeie rector a UPT, în perioada 1981-1989, strălucit cercetător, om de cultură şi personalitate ştiinţifică, va primi titlul de cetăţean de onoare al Timişoarei. La fel şi interpretul de muzică populară Tiberiu Ceia, fostul rector al UMF şi ministru al Sănătăţii Ştefan Drăgulescu, iniţiatorul înfiinţării Institutului de Cardiologie din Timişoara.
De asemenea, acesta distincţie îi va acordată, post-mortem, lui Ioan M. Anton, profesor, vicepreşedinte al Academiei Române, fost rector al Institutului Politehnic Timișoara.
De la ora 19.00, în Piaţa Victoriei va fi Blues pentru Timişoara şi vor cânta mai multe grupuri.
Trupa Moody Stuff, înfiinţată în 1997, este condusă de vocalista Vera Ciocan, iar din componenţa sa mai fac parte Ionuţ Dorobanţu, Victor Miclăuş şi Ferencs Sekeres. Invitat special va fi Boghi Nagy, solistul trupei Burning Table, care îi va încânta pe timişoreni nu doar prin vocea sa, ci şi cântând la muzicuţă.
Vor cânta apoi Bega Blues Band, alături de A.G. Weinberger. Vorbim despre cel mai longeviv grup de blues-jazz din România, cu o activitate de peste 30 de ani. Întemeiat de Bela Kamocsa și de Johnny Bota, grupul a obținut, în 2004, premiul pentru cel mai bun grup de blues-jazz din România.
Grupul este format din Maria Chioran, Lucian Nagy, Saşa Bota, Toni Kühn, Mircea Bunea, Johnny Bota, Lică Dolga şi Ovidiu Andriş.
A.G. Weinberger este considerat a fi unul dintre cei mai buni muzicieni de blues din România – Mr. Blues al României. Este singurul artist de blues şi jazz din România selectat pentru nominalizarea la 7 categorii la Premiile Grammy şi decorat cu Ordinul Cultural în grad de Cavaler.
Matyas Pribojszki Band este o formaţie din Ungaria care are la activ numeroase participări la festivaluri de blues din Europa. Mátyás Pribojszki este unul dintre cei mai buni interpreţi la muzicuţă din Europa de Est, fie că vorbim despre stilul tradiţional sau cel contemporan.
Blue Family este un renumit grup de blues din Belgrad, format în anul 1996. Este una dintre cele mai active şi autentice formaţii de gen din spaţiul ex-iugoslav, cu prezenţe la toate festivalurile de blues din acea zonă, dar şi la evenimente din Italia, Ungaria, România şi Elveţia.
În perioada 23 iulie – 5 august 2015, Uniunea Artiştilor Plastici va organiza expoziţia „Timişoara – de la reşedinţă regală la capitală culturală a Europei”. Expoziţia va fi găzduită de Galeria „Helios” şi Galeria Primăriei Timişoara.
Pictori, graficieni, sculptori şi artişti decoratori din oraşul de pe Bega şi din alte centre artistice din ţară au încercat să surprindă şi să redea în lucrările lor caracterul specific al urbei începând din perioada medievală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!