Prețul mediu pe metru pătrat de apartament nou a ajuns în luna iunie, în Timișoara, la 1.187 de euro, în creștere fată de nivelul de 1.159 de euro înregistrat în luna ianuarie 2018, potrivit unei analize realizate de compania de consultanță imobiliară Eugene Estate. Apartamentele vechi costau în iunie, în medie, pe metru pătrat, 1.207 euro, fată de 1.152 de euro la începutul anului.
”Observăm că ecartul dintre prețurile medii pe metru pătrat ale apartamentelor vechi și noi este foarte strâns. Factori economici precum creșterea prețurilor materialelor, a costului cu forța de muncă, a prețurilor terenurilor, a cursului valutar și a dobânzii de referință vor duce inevitabil la creșterea costurilor de producție și, implicit, a prețurilor apartamentelor noi față de cele vechi”, explică Daniela Humă, consultant imobiliar în cadrul companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.
Pentru restul anului 2018, estimările companiei de consultanță imobiliară indică o creștere moderată a prețurilor locuințelor. Cel mai important motor al pieței imobiliare este reprezentat de cerere, care este, în prezent, extrem de puternică, atât pentru apartamentele vechi, cât și pentru cele noi.
Reprezentanții Eugene Estate spun că tendința este de creștere a cererii, în special pe segmentul de apartamente noi. Deja mai mult de jumătate dintre timișorenii activi în privința achizițiilor imobiliare sunt interesați de apartamentele noi.
”În ultimii doi ani, cererea a crescut datorită faptului că și veniturile au avut o tendintă de creștere, iar dobânda s-a situat la un minim istoric. Prețurile apartamentelor noi ar trebui să acopere atât majorarea ratei inflației, cât și pe cea a costurilor de construcție suportate de către dezvoltatori.
Din acest din urmă punct de vedere, tendința este una ascendentă, atât în ceea ce privește materialele de construcție, cât și cheltuielile cu forța de muncă, dar și cu prețurile terenurilor pretabile pentru construcții.
În contextul perpetuării acestor realităti economice, o stabilizare a prețurilor locuințelor noi sau o scădere ar fi un scenariu destul de nerealist în perioada următoare. Acești factori continuă să influențeze în continuare negativ numărul de imobile noi pe care dezvoltatorii îl pot prezenta cumpărătorilor din ce în ce mai numeroși”, precizează Daniela Humă, consultant imobiliar în cadrul companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.
Fondurile Prima Casă, epuizate în proporție de 50%
În Timișoara, tranzacțiile cu apartamente sunt realizate majoritar cu finanțare prin credit bancar și, în special pentru apartamentele noi, prin programul Prima Casă. Daniela Humă, broker imobiliar în cadrul companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate, spune că principalele avantaje al acestui tip de finanțare sunt valoarea redusă a avansului și disponibilitatea pentru finanțarea cumpărătorilor cu salarii mici.
”În primele șase luni ale anului 2018, fondurile alocate acestui an prin Prima Casă au fost utilizate în proporție de 50%. În 2018, față de 2017, valoarea medie a garanțiilor acordate pentru creditele Prima Casă a înregistrat o creștere de 7%, respectiv de la 94.000 lei la 101.200 lei, iar ponderea imobilelor noi achiziționate prin program a atins 60%”, explică Daniela Humă, broker imobiliar în cadrul companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.
(915516)
Citiți principiile noastre de moderare aici!