Potrivit directorului executiv al Asociației Timișoara – Capitală Culturală Europeană, în 2017, conform proiectului declarat câștigător, instituția ar fi avut nevoie de 2,5 milioane de euro pentru a implementa tot ceea ce a promis reprezentanților Comisiei Europene.
Banii ar fi trebuit să vină din patru surse: Primăria Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii și sponsorizări. Însă, anul trecut asociația a avut fonduri totale de 900.000 de euro, bani de la primărie, consiliul județean și sponsorizări. Conform raportului de monitorizare publicat pe site-ul instituției, Ministerul Culturii este cel care ar trebui să aloce, și încă urgent, fonduri pentru acest proiect.
Conform Simonei Neumann, lipsa de fonduri a însemnat că o serie de acțiuni au trebuit anulate. De asemenea, asociația nu a putut să recruteze personalul necesar și a renunțat și la amenajarea unui spațiu mai mare, necesar desfășurării activității.
Neumann a explicat că planul de acțiune pe anul trecut a trebuit regândit din cauză că bugetele locale și județene au fost aprobate târziu, ceea ce a însemnat, implicit și faptul că acțiunile programate la începutul anului nu au mai putut avea loc.
Pentru 2018, Neumann susține că asociația ar avea nevoie de un buget și mai mare, de 3,885 milioane de euro. Cei mai mulți bani, 1,8 milioane de euro au fost solicitați de asociație de la Primăria Timișoara, 590.000 de euro au fost ceruți de la Ministerul Culturii, iar 400.000 de euro – de la Consiliul Județean Timiș. Restul banilor ar urma să vină din sponsorizări și venituri proprii. Însă acesta este planul ideal. Realist, Neumann susține că ar fi excelent dacă asociația ar primi chiar și 60 la sută din această sumă.
Directorul executiv al asociației a mai declarat că a fost întocmit încă din decembrie un plan de acțiuni pentru 2018, care a fost înaintat și Primăriei Timișoara. Acesta a fost conceput în jurul ideii de schimbare și va include mai multe spectacole de artă performativă și chiar și circ.
În legătură cu acuzația formulată de primarul Nicolae Robu, că asociația a decis în mod eronat să cheme Circul Cirkor în Timișoara, la finele anului trecut, Simona Neumann a afirmat că, în opinia ei, edilul-șef a fost prost informat. Astfel, ea a explicat că Circus Cirkor nu este un circ așa cum consideră majoritatea, nu a implicat spectacole cu animale sau cu clovni, ci a fost un spectacol mai apropiat de teatru, care a abordat o problemă actuală a Europei, aceea a migranților.
În plus, ea a explicat că spectacolul a fost anunțat cu luni înainte și nimeni nu a avut obiecții decât după derularea celor cinci reprezentații. „Eu cred că domnul primar a fost dezinformat și în urma discuției cu domnia sa am putut să îi explic”, a declarat Neumann.
Ea a negat vehement faptul că nu a acceptat sponsorizări de la anumiți oameni de afaceri sau că a îndepărtat oameni de cultură din oraș care au dorit să se alăture acestui proiect.
Luni, de la ora 17, în Sala de Consiliu a Primăriei Timișoara va avea loc o întâlnire a primarului Nicolae Robu pe tema proiectului Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021. La întâlnire sunt așteptați să vină și oamenii de cultură care au contestat activitatea asociației.
Citiți principiile noastre de moderare aici!