Totodată, medicii timişoreni îi sfătuiesc pe oameni să evite să achiziţioneze carnea din alte locuri decât din magazinele specializate. De asemenea, este necesară o atenţie mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.
„În Timiş nu am avut până acum, din fericire, nici un caz de trichineloză, nici în această perioadă şi nici la începutul anului, atunci când apar cel mai des aceste cazuri. (…) Populaţia trebuie să ştie câteva lucruri foarte importante: dacă taie porci, trebuie să ducă mai multe bucăţi de carne la verificat. Acest lucru se poate face gratuit în mai multe pieţe din oraş. Dacă în continuare nu sunt siguri de calitatea cărnii, atunci trebuie să o gătească foarte bine, pentru că se distruge termic aceste larve”, precizează dr. Virgil Musta, medic specialist la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara.
Trichineloza este o boală determinată de Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Boala nu se transmite între oameni.
Medicii le recomandă cetăţenilor să verifice carnea înainte de a o consuma, dar dacă totuşi nu fac acest lucru, să se prezinte de urgenţă la spital în cazul în care se simt rău pentru că boala evoluzează repede.
„Dacă totuşi, cineva consumă carne de porc din surse necunoscute şi neverificată, trebuie să se prezinte imediat la spitalul de boli infecţioase la următoarele semne: febră, dureri musculare, anumite erupţii pe piele sau edeme, umflături ale ochilor. Este foarte importantă prezentarea cât mai din timp la medic deoarece evoluţia trichinelozei poate fi foarte rapidă, existând situaţii când nu mai poţi face nimic dacă pacientul vine târziu”, a avertizat dr. Virgil Musta.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!