„Este perioada în care apar cele mai multe cazuri de trichineloză, de obicei pentru că membrii unei familii consumă carne de porc pe care l-au sacrificat în gospodărie şi nu au dus-o la control la medicii veterinari. Până acum nu am avut nici un caz de trichineloză şi-i sfătuim pe cei care sacrifică porci în gospodărie să meargă neapărat să verifice carnea, iar dacă primesc de undeva carne despre care nu ştiu de unde provine, de asemenea să meargă să-i facă un astfel de examen”, explică dr. Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” din Timişoara. El îi sfătuieşte pe cei care dau semne de boală să se prezinte de urgenţă la medic. „În cazurile în care apar simptome precum greaţă, vărsături, temperatură sau edeme oculare, îi sfătuim pe pacienţi să se prezinte cât mai repede la control, deoarece timpul de prezentare la medic este esenţial pentru a putea rezolva aceste cazuri”, a adăugat dr. Virgil Musta.
Pe de altă parte, Pompiliu Smultea, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, precizează că în Timişoara există patru puncte de control, cu aparatură pentru examen trichineloscopic, în pieţele Ion Ionescu de la Brad, Doina, Piaţa 700 şi Iosefin. „Programul de funcţionare al laboratoarelor este zilnic între orele 8-17, sâmbăta între 9-13 şi duminică între 9-11. În judeţ, cei care doresc pot face examene trichineloscopice la medicii veterinari concesionari”, a mai afirmat Smultea.
La ultima întâlnire care a avut loc zilele trecute la Prefectura Timiş, directorul DSVSA Timiş a precizat că Piaţa Iosefin şi Piaţa Verde nu sunt acreditate să vândă carne şi produse din carne şi că echipe mixte derulează în această perioadă mai multe controale în pieţele şi depozitele din oraş privind comercializarea acestor produse.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!