Deputatul PSD de Timiş Gheorghe Ciobanu a dezvăluit, joi, detalii din culisele dezbaterilor care vor conduce la crearea noii Legi electorale. Deşi nu face parte din comisia respectivă, Ciobanu susţine că este analizată foarte serios o propunere ca toţi politicienii care candidează pentru o funcţie – începând de la consilieri locali, judeţeni, deputaţi sau senatori – să primească înapoi de la stat banii cheltuiţi în campanie, indiferent dacă românii i-au ales sau nu drept reprezentanţii lor în aceste forumuri.
Ciobanu a explicat că în acest moment clasa politică are o problemă de imagine, iar o parte a problemei vine şi din lipsa de transparenţă a campaniilor electorale. Astfel, nu de puţine ori, candidaţii politici, indiferent de nivel, cad pradă intereselor celor care le finanţează campania electorală. De aceea, într-o primă fază, această propunere prevede stabilirea unui plafon maxim de bani ce pot fi cheltuiţi într-o campanie de un singur candidat. Apoi, legea va prevede şi mai multe destinaţii concrete ale acestor bani: tipografii, apariţii televizate, etc. În final, dacă politicianul respectiv a respectat toate criteriile, va primi banii cheltuiţi înapoi, indiferent dacă a câştigat poziţia dorită în urma campaniei electorale sau nu.
„Filozofia este să avem o transparenţă a finanţării campaniilor electorale a fiecărui candidat. Şi în acest sens, va fi un plafon maxim până la care fiecare candidat vine cu o sumă de bani. De exemplu, un candidat la funcţia de consilier local va putea cheltui până la 500 de euro, să zicem, în campania electorală. Iar aceşti bani vor fi cheltuiţi pe anumite paliere, deci nu vor putea fi cheltuiţi pentru orice. După campanie, candidaţii care vor respecta aceste criterii vor primi banii înapoi în cont. La toţi candidaţii care au respectat legea. Statul va finanţa campaniile legitime, legale şi transparente!”, a declarat Ciobanu.
El a ţinut însă să precizeze că nu aceasta este forma finală a Legii electorale, ci este vorba doar de o propunere, pe care el o susţine în totalitate.
„Nu asta e forma finală, nu fac parte din comisie, dar vă spun că asta e filosofia acum. Alesul local, alesul naţional, nu va mai fi pradă unor alte interese, aşa cum s-a mai dovedit. Asistăm cu toţii la declaraţii în care se spune <<Am finanţat campania Preşedintelui Băsescu pentru că după aia m-a ajutat ăla şi ăla>>, <<Am finanţat pentru că mi s-a promis un contract, sau contractul meu va continua>>. Acest lucru ar duce şi la o credibilizare a instituţiilor, a partidelor politice, parlament. Sunt elemente care nu aduc un impact bugetar mare. Trebuie să fim corecţi cu noi înşine şi să nu mai finanţăm campaniile electorale cu milioane de euro. Un parlamentar care e finanţat în campania electorală de nu ştiu cine, riscă să cadă pradă acelor interese, s-a dovedit că nu e viabil”, a mai spus Ciobanu.
El a ţinut şi să îi liniştească pe cei care vor dori să înfiinţeze partide politice sau vor dori să devină candidaţi independenţi doar pentru a obţine aceşti bani, spunând că sumele vor fi impozitate.
„Banii vor fi impozitaţi, vor intra în circuitul economic. Nu se va pierde niciun ban. Mai mult, se va da de lucru şi la tipografii, se vor crea locuri de muncă şi se returnează impozat”, a mai spus Ciobanu.
Deputatul de Timiş, care în legislatura trecută a migrat de la PDL înapoi la PSD, partid care l-a şi consacrat politic, consideră este normal ca modul în care se face campanie electorală în România să evolueze în timp.
„O campanie acum zece ani se făcea altfel. Nu mai merge cu mici, cu bere, cu filosofii din astea”, a concluzionat Ciobanu.
Spuneţi-ne în comentarii ce părere aveţi despre această propunere. Aţi fi de acord ca statul să finanţeze campaniile electorale?
Alte articole pe aceeași temă:
Ciobanu, photoshopat alaturi de primarul din Peciu Nou pe un mash gigant
Citiți principiile noastre de moderare aici!