Muncitorii care lucrează pe şantierul din centrul istoric al Timişoarei au început în aceste zile lucrările de pavare şi în Piaţa Unirii, în zona dinspre Palatul Baroc – Muzeul de Artă.
Zece străzi şi patru pieţe din zona Cetate au intrat în reabilitare printr-un proiect pe fonduri europene al Primăriei Timişoara. Peste tot se va folosi piatră naturală pentru pavaj, respectiv cărămidă.
Piatra provine în mare parte din carierele româneşti, este adusă de la Bistriţa şi Almaşu Mare – andezit, dar este utilizată şi piatră adusă din Italia, de la Trento – piatră naturală Porfir Red, spun autorităţile locale. Pentru Piaţa Libertăţii s-a folosit o cărămidă roşie specială, austriacă.
În ceea ce priveşte tipurile de pavaj, pe străzile considerate a fi intens circulate va fi piatră de trei dimensiuni: plăci mari, de 60x60x8 cm, în zona centrală, calupuri de piatră de 12x12x12 cm lângă şi piatră cubică mică, de 6x6x6 cm, în vecinătatea clădirilor. Aşa se va proceda pe străzile Lucian Blaga, Vasile Alecsandri, Florimund Mercy şi Eugeniu de Savoya.
Pe celelalte străzi cuprinse în proiect nu se vor folosi plăci mari de piatră, ci doar piatră cubică, mai mare sau mai mică spre clădiri.
Cele patru pieţe – Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Piaţa Sfântul Gheorghe şi Piaţa Ţarcului – vor avea un desen personalizat.
Vestigiile arheologice descoperite în timpul şantierului din Cetate vor fi semnalizate prin elemente de marcaj în pavaj.
La final, în centrul istoric vor apărea bănci din lemn şi cadre din metal, coşuri de gunoi şi stâlpi de iluminat din metal, console de iluminat din fier forjat sau fontă, grupuri statuare, machete istorice, plăci cu inscripţii istorice din bronz, panouri informative şi jardiniere.
Lucrările din Cetate au început în toamna anului 2013 și în mod normal ar trebui să se finalizeze la finele lunii iulie a acestui an.
Primarul Nicolae Robu a vorbit deja despre viitoarele întârzieri care ar putea să apară, ba chiar și despre riscul de a pierde o parte din finanțarea europeană având în vedere că nu există încă soluții aprobate pentru punerea în valoare a vestigiilor istorice și nici executant pentru aceste lucrări, care nu au fost cuprinse în proiectul inițial,
Citiți principiile noastre de moderare aici!