Consilierii locali au avut, pe ordinea de zi a şedinţei de joi, o adresă a Direcţiei Clădiri, Terenuri şi Dotări Diverse a primăriei privind pronunţarea asupra dreptului de preempţiune la înstrăinarea imobilului de 650 de metri pătrați de pe bulevardul Mihai Viteazu.
Vorbim despre clădirea pe care bolnavii de cancer şi personalul medical al Clinicii de Oncologie au fost obligaţi de familia lui Vişinel Stanca, la sfârşitul anului trecut, să o părăsească.
Imobilul respectiv a ajuns în posesia romilor, iar după mai multe scandaluri legate de negocierea preţului chiriei şi presiuni, chiar şi o tentativă a lui Vişinel Stanca de a se muta în clădirea în care erau trataţi bolnavii, primarul Nicolae Robu a anunţat că proprietarii au înştiinţat primăria că nu mai doresc prelungirea contractului de închiriere, iar spaţiul trebuie eliberat. De altfel, Robu afirma atunci că nici nu mai vrea să negociere cu proprietarii, optându-se pentru mutarea Oncologiei într-un fost internat de pe strada Victor Babeş.
Proprietarii vor să vândă acum imobilul de pe bulevardul Mihai Viteazu nr. 26 cu 630.000 de euro. Asta, după ce în trecut ar fi vrut să îl vândă cu 3,5 milioane de euro, şi apoi cu 1 milion de euro, din spusele secretarului Ioan Cojocari. Există și o hotărâre din 2011 prin care fostul consiliu local a decis să nu își exercite dreptul de preempțiune asupra imobilului la un preț de 1 milion de euro.
Consilierii locali nu s-au putut pronunţa, joi, asupra exercitării sau nu a dreptului de preempţiune, mulți dintre aleși fiind dispuși mai degrabă la o negociere.
„Clădirea este, în momentul de faţă, în stare proastă. Noi am mutat Clinica de Oncologie şi în noua locaţie condiţiile sunt mult mai bune. Dată fiind locaţia acestei clădiri, ea ar prezenta interes după părerea mea (…) am ajunge să îndepărtăm un proprietar care nu face chiar ce trebuie cu clădirile din zona centrală măcar dintr-un loc, dar 650.000 de euro după părerea mea este prea mult. Am putea să mergem şi cu un răspuns care e discutabil, să amendăm proiectul acesta şi să dăm răspuns că suntem interesaţi în principiu, dar la un preţ pe care să îl negocieze comisia de negociere cu terţii şi numai în condiţiile în care imobilul nu are în istoria sa nimic discutabil, să ne trezim că suntem în procese cu nu ştiu cine, să fie clarificată situaţia din punct de vedere juridic”, a propus, în plenul de joi, primarul.
La fel, consilierul Simion Moşiu a propus ca municipalitatea să vină cu o contraofertă.
Consilierul local Andrei Petrişor a explicat că nu este vorba despre o negociere şi că oferta poate fi acceptată sau nu, că imobilul poate fi cumpărat la preţul propus sau nu.
În cele din urmă, Robu a propus ca discuţiile şi luarea unei decizii să fie amânate pentru săptămâna viitoare.
Viceprimarul Dan Diaconu a atras atenţia că „semnalul politic” nu ar fi unul bun, având în vedere istoria recentă şi cum s-au comportat romii care au ajuns în proprietatea imobilului de pe Mihai Viteazu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!