Reprezentanţii municipalităţii amintesc faptul că, după apariţia noii legi care permite eutanasierea animalelor care nu sunt revendicate sau adoptate în decurs de 14 zile lucrătoare de când au ajuns în padocuri, au fost aprobate, recent, în consiliul local, o serie de reglementări privind revendicarea câinilor, adopţia lor la distanţă şi posibilitatea de vizitare a adăpostului Danyflor pentru câinii fără stăpâni care deserveşte Timişoara.
Astfel, printr-o hotărâre de consiliu local adoptată recent s-a stabilit programul după care va avea acces publicul în adăpostul pentru câini fără stăpân gestionat de Danyflor de pe raza comunei Şag, DN. 59 Km 12+200m: de luni până vineri între orele 12.00-18.00. Adăpostul nu va putea fi vizitat duminica şi în zilele de sărbătoare legală, iar sâmbăta vor fi organizate bilunar, începând cu prima săptămână a fiecărei luni, târguri de adopţie canină, între orele 10.00-14.00.
S-au stabilit şi taxele pentru revendicare, respectiv adopţie la distanţă. Dacă v-aţi pierdut câinele, iar el a fost ridicat de pe stradă de angajaţii societăţii de ecarisaj şi dus la adăpost, în cazul în care mergeţi să-l revendicaţi veţi avea de plătit contravaloarea sumelor cheltuite pe perioada staţionării în adăpost – 11,57 lei (cu TVA inclus) pentru fiecare zi de cazare, asigurarea hranei şi întreţinerea sanitar-veterinară. Depinde de cât a stat câinele la Danyflor.
La aceste sume se vor adăuga, după caz, şi alte „elemente de cost”, care urmează să fie suportate de proprietarii care vin să îşi revendice animalele: 57,97 lei/ câine pentru identificare prin implantarea microcipului electronic şi realizarea bazei de date, 158,36 lei pentru sterilizare chirurgicală în cazul femelelor (ovariohisterectomie) sau 131,36 lei pentru castrarea masculilor, plus îngrijirea post-operatorie după sterilizare – 38,66 lei.
„Termenul pentru achitarea sumelor cheltuite pe perioada staţionării câinilor în adăpost este de 14 zile lucrătoare. Revendicarea câinilor va fi condiţionată de plata cheltuielilor pentru perioada de staţionare a câinelui în adăpost. Plata se va putea face numerar, la sediul adăpostului sau prin virament, într-un cont deschis cu această destinaţie specială”, precizează reprezentanţii primăriei.
Aceleaşi ar urma să fie costurile şi pentru adopţia la distanţă, 11,57 lei de câine pe zi, deci aproximativ 350 de lei pe lună pentru cazare, hrană şi întreţinere sanitar-veterinară la Danyflor, plus celelalte operaţiuni care ar urma să fie suportate de către cei dornici să adopte astfel animale – microciparea, sterilizarea şi îngrijirea post-operatorie.
„Cuantumul tarifelor de mai sus menţionate nu constituie un element de noutate, acestea fiind aprobate în anul 2009, prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Timişoara nr. 451 (n.r. – tarifele din contractul cu societatea Danyflor)”, precizează autorităţile locale.
Adopţiile la distanţă se vor putea realiza prin completarea unei declaraţii-angajament şi achitarea cheltuielilor de întreţinere pentru un câine din adăpostul de la Şag. „Plata se va face iniţial pentru 30 de zile, urmând ca prin hotărâre a consiliului local să fie stabilite şi alte elemente de cost, potrivit legii”, spun oficialii primăriei.
Dacă sunteţi dispuşi să luaţi acasă un câine, adopţia este gratuită. „Invităm pe această cale timişorenii dornici să adopte un câine fără stăpân să viziteze adăpostul situat pe raza comunei Şag, DN 59 Km 12+200m, judeţul Timiş. Menţionăm că adopţia câinilor din adăpost este gratuită. Câinii din adăpost sunt identificaţi deja prin microcipare, vaccinaţi şi sterilizaţi”, mai anunţă reprezentanţii municipalităţii.
Cei de la adăpostul Danyflor pot fi contactaţi la numărul de telefon 0256-395.051.
Autorităţile locale spun că lumea nu s-a înghesuit până acum să adopte câini, nici ONG-urile, chiar dacă aceasta este singura modalitate prin care pot fi salvate animalele.
„Chiar dorim să îi dăm în adopţie, pentru că astfel am diminua şi costurile cu eutanasiere. Procesul de eutanasiere nu a început încă, aşteptăm să vină noua hotărâre de consiliu local de la Prefectură, după care se vor aplica normele”, ne-a declarat şeful Direcţiei de Mediu a Primăriei Timişoara, Adrian Bere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!