Proba scrisă la Limba și literatura română este prima probă scrisă a Bacalaureatului 2020, în timpul pandemiei de coronavirus, care are loc luni, 22 iunie.
Sunt aproape 5.000 de candidați înscriși la Bacalaureat în Timiș, din promoția curentă și din promoțiile anterioare.
„Pentru susținerea probelor scrise in județul Timiș s-au înscris 4984 candidați, dintre care 3777 candidați din promoția curentă, respectiv 1207 candidați din promoțiile anterioare. Probele se vor susține în 46 de centre de examen la nivelul județului. Numărul centrelor de examen organizate in Timișoara este 28. Lucrările vor fi evaluate in 3 centre”, transmite Marin Popescu, inspector școlar general de Timiș.
Marți, 23 iunie, urmează proba la Limba și literatura maternă, iar miercuri, 24 iunie, se va desfășura proba obligatorie a profilului. Proba la alegere a profilului și a specializării va avea loc joi, 25 iunie – ultima probă a acestei sesiuni de examen. Primele rezultate, în centrele de examen și pe site-ul www.bacalaureat.edu.ro, vor fi afișate în 30 iunie (până în ora 12:00). Afișarea rezultatelor se va face cu anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului, în conformitate cu Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice – GDPR. Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 16 – 20, respectiv 1 iulie, în intervalul orar 8 – 12. Contestațiile pot fi transmise și prin mijloace electronice.
„În acest caz, candidații completează, semnează și transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții sau reprezentanții legali ai acestora”, transmit reprezentanții IȘJ Timiș.
Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 5 iulie
La intrarea în școală, elevilor și profesorilor, dar și personalului didactic auxiliar și nedidactic, le va fi măsurată temperatura care nu va trebui să depășească 37,3 grade Celsius. Dacă temperatura este peste această valoare, după ce a fost măsurată de trei ori, candidatul nu va putea intra în școală și va da Bacalaureatul între-o sesiune specială.
În sălile de clasă, examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între elevi, pe rânduri și între rânduri, de 2 metri unul față de celălalt.
Elevii aflați în izolare sau confirmați pozitiv cu Covid-19 vor susține Bacalaureatul în etapa specială, începând cu data de 6 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați/internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni.
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să aibă recunoscute, respectiv echivalate toate probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, trebuie să susțină toate probele scrise și să obțină cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea și să aibă cel puțin media 6 la probele scrise.
În Timiș va funcționa linia TELVERDE 0800816256 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise. Numărul va fi disponibil în perioada 22 – 25 iunie, între orele 8:00 – 16:00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!