Deși probleme sunt în continuare, sacrificările tradiționale de porci sunt în ultima perioadă tot mai sigure, spun reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranță Alimentară Timiș. Oamenii au aflat care sunt riscurile consumului de carne netestată și efectele grave pe care trichineloza o are asupra consumatorului.
„Anul trecut probleme cu zoonozele, cu bolile cu transmitere de la animal la om. Este vorba despre trichineloză, dar și de botulism, din fericire, acestea sunt sporadice. Trichineloza apare în gospodării unde se fac sacrificări neverificate. De asemenea, sunt probleme acolo unde are loc braconaj la mistreț. O altă problemă care apare este legată de botulism, foarte gravă, care există în condițiile sacrificărilor efectuate condiții de igienă precară. Carcasele de animale nu sunt transportate și păstrate în siguranță și intră în contract cu pământul, iar de aici apare botulismul, toxina botulinică e una care trăiește ca și spor în pământ. După câteva luni apar problemele. Situații neplăcute au fost în zona Deta, Lovrin, au fost cazuri grave”, a declarat Adrian Popa, director executiv DSVSA Timiș.
Lucrul bun este că în ultima perioadă oamenii au descoperit riscurile atașate netestării cărnii. Specialiștii spun că în acest moment aproximativ 80 – 90 la sută din carnea sacrificată în gospodării este testată. Un asemenea test este extrem de ieftin, în jur de zece lei. Anual se sacrifică în jur de 50.000 de porci în gospodăriile oamenilor în Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!