„Practic, este vorba de o radiografie complexă, care arată randamentul politic al aleşilor din regiune şi al partidelor care îi susţin. Coaliţia52 a realizat această hartă a reprezentării politice a actualelor mandate şi funcţii parlamentare, structurată pe judeţe şi regiuni”, au spus reprezentanții coaliției.
Demers al Academiei de Advocacy, documentul se dorește „o grilă după care evaluăm parlamentarii”. „Putem vedea astfel cât de frecvent va fi prins interesul regional, de exemplu, într-o discuție a aleșilor care ne reprezintă”, a spus și prof. Mariana Cernicova, membră a Coaliției 52.
„În primul rând, această radiografie ne permite să vedem pe ce butoane putem apăsa la nivel naţional în demersurile viitoare. Hărţile regionale ne arată în ce direcţie ne uităm atunci când vrem să persuadăm şi să ne atingem obiectivul la nivel de regiune. Aceste hărţi ne sunt utile nu doar nouă, ca lobby-işti, ci şi politicienilor, care pot folosi informaţiile pentru a-şi nuanţa şi focaliza mai bine obiectivele, aşa încât să organizeze întâlniri mai eficiente, cu rezultate mai bune pe termen scurt”, a explicat Simona Constănceanu, membră a Coaliţiei 52.
Harta randamentului politic prezintă, sub forma unor machete, informaţii despre distribuţia funcţiilor în Parlament, la nivel naţional, în cele 8 regiuni de dezvoltare, pe Comisiile Camerei Deputaţilor şi Senatului, pe fiecare judeţ în parte şi pe structura partidelor politice.
Date privind Regiunea Vest
Conform inițiatorilor, harta randamentului politic pe regiuni geografice propune cifre care aşează fiecare partid şi fiecare regiune în ansamblul forului legislativ. Noutatea acestui demers constă în viziunea unitară şi integrată asupra acestor date, abordând formaţiunile politice ca individualităţi şi nu ca alianţe sau uniuni, aşa cum s-au prezentat în faţa electoratului. Harta a fost bazată pe schema actualelor regiuni de dezvoltare economică, pentru ca ea să fie lizibilă şi pentru a evita interpretările şi suspiciunile de susţinere a vreunei variante de regionalizare înainte de dezbaterea publică a temei.
Conform principiului reprezentativităţii, dar şi redistribuirii şi alocării de mandate suplimentare prevăzute de legea electorală, valabilă la alegerile din decembrie 2012, Regiunea Vest este reprezentată în Parlament de 39 de deputaţi, adică 9,47% din cele 412 mandate din Camera Deputaţilor; este reprezentată în Parlament de 16 senatori, adică 9,09% din cele 176 de mandate din Senat; este reprezentată în Parlament de 55 de parlamentari, adică 9,36% din cele 588 de mandate. Circumscripţiile Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş însumează 1.695.033 votanţi (9,20% din cetăţenii cu drept de vot din România). S-au prezentat la vot 621.591 persoane, adică 36,68% din totalul cetăţenilor cu drept de vot din regiunea Vest.
Aşadar, prima concluzie este că reprezentativitatea prin mandate în Parlament a regiunii este cu 0,20% mai mare decât ponderea electorilor din vest în întregul electoratului din România.
Un alt aspect interesant de notat este modul în care este reprezentată regiunea în conducerea comisiilor. Conform negocierilor între reprezentanţii grupurilor parlamentare, astfel încât să se respecte configuraţia politică a Senatului/Camerei Deputaţilor rezultată din alegeri, regiunea Vest: a obtinut 11 funcţii din 39 de mandate ale regiunii în Camera Deputatilor, adică o rată de promovare a deputaţilor proprii de 28,21%; a obtinut 3 funcţii din 16 mandate ale regiunii în Senatul Romaniei, adică o rată de promovare a senatorilor proprii de 18,75%; a obţinut 2 funcţii în Guvern, adică 3,64 % dintre parlamentarii regiunii.
În ceea ce privește rata de reprezentare a zonei raportat la numărul funcţiilor din Parlament, Regiunea Vest:deţine 11 din cele 74 de funcţii în Camera Deputaţilor, adică 14,87%. Procentul depăşeşte atât ponderea electoratului regiunii (9,20% dintre românii cu drept de vot), cât şi reprezentativitatea prin mandate în Camera Deputatilor (9,47%); deţine 3 din cele 53 de funcţii din Senat, adică 5,66%. Procentul reprezintă doar puţin peste jumătate din ponderea electoratului regiunii (9,20% dintre românii cu drept de vot) şi din reprezentativitatea prin mandate în Senat (9,09%); detine 2 din cele 28 în cadrul Guvernului, adică 7,15% influenţă regională în Guvern (puţin mai mult de jumătate din media de 12,5%, cât ar reveni fiecăreia dintre cele 8 regiuni printr-o împărţire egală).
Pe baza acestor informaţii, se poate spune că regiunea Vest: rămâne în marja de reprezentativitate dată de electoratul său prin reprezentarea în Camera Deputaţilor şi depăşeşte de trei ori această marjă prin accederea în funcţii în cadrul Camerei, cu o bună promovare a parlamentarilor proprii în funcţii (aproape o treime); rămâne în marja de reprezentativitate a electoratului său prin reprezentarea cu mandat în Senat, însă nu reuşeşte să atingă această marjă prin obţinerea funcţiilor în comisii şi Senat, având o promovare modestă a propriilor senatori în funcţii (mai puţin de o cincime); per ansamblu, regiunea Vest deţine 16 funcţii, adică 10,33% din totalul funcţiilor distribuite conform configuraţiei politice şi rezultate în urma alegerilor şi a negocierilor liderilor grupurilor parlamentare; obţine puţin peste jumătate din media aritmetică ce ar reveni fiecăreia dintre cele 8 regiuni , prin promovarea unui procent de doar 7,15% dintre membri în Executiv.
Citiți principiile noastre de moderare aici!