În urma exploziei produse în 15 ianuarie 2010 într-un apartament de la etajul III al blocului de pe strada Constantin Brăiloiu nr. 7 din Timişoara a fost afectată structura de rezistenţă a clădirii. Locatarii au fost evacuați atunci şi s-au luat măsuri de siguranță, de sprijinire a elementelor de structură afectate. De acestea s-a ocupat în primă fază primăria, prin ADP, dar reprezentanții municipalității au afirmat că nu pot face ei reabilitarea și că finanțarea acestor lucrări ar trebui să revină Guvernului având în vedere situaţia dată şi evaluarea costurilor de refacere.
După nenumărate discuții legate de cine ar trebui să suporte costurile de reabilitare, fiind vorba de apartamente proprietate privată, timp în care locatarii din imobilul de pe Brăiloiu s-au mutat la rude, prieteni sau prin cămine, prin Hotărârea de Guvern 463 din 12.05.2011 a fost aprobată suma de 874.000 lei pentru blocul de locuinţe din Timişoara afectat de explozie.
A urmat demararea procedurilor pentru proiectare și execuția lucrărilor. Reabilitarea propriu-zisă a imobilului a început de-abia în luna septembrie a acestui an, spun reprezentanții primăriei.
Tot blocul, parter plus patru etaje, a fost reabilitat termic cu această ocazie, au fost reabilitate instalațiile de apă-canal, au fost verificate și reparate cele de gaz și cele electrice, au fost refăcute branșamentele și s-au executat lucrări de consolidare a clădirii, potrivit autorităților locale. De lucrări s-a ocupat firma Eurowindow.
Reabilitarea a costat aproximativ 787.000 de lei (proiectare, intervenție și execuție lucrări) și s-a încheiat cu aproape o lună mai devreme decât era termenul prevăzut în contract.
Primăria s-a ocupat de urmărirea lucrărilor, „fără costuri suplimentare”, a ţinut să precizeze primarul Gheorghe Ciuhandu.
Fiecare dintre locatarii imobilului de pe Brăiloiu trebuie acum să se ocupe de partea interioară a apartamentelor şi de uşi. Unii au făcut deja acest lucru, în timp ce alte locuințe sunt încă goale. Primarul a mulţumit Guvernului pentru că a alocat fondurile necesare pentru reabilitarea blocului şi le-a cerut locatarilor să își asigure locuinţele şi să aibă grijă ce fac pentru a evita pe viitor astfel de incidente.
“Am venit să mă bucur alături de oameni şi le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în rezolvarea situaţiei. Finanţarea a venit de la Guvern – eu ştiam că aceasta e singura soluţie legală şi fezabilă pentru a putea interveni fiind proprietăţi private -, prin transfer de bani din fondul de urgenţă al Guvernului la bugetul local. Noi ne-am ocupat de achiziţii şi de urmărirea lucrărilor”, a declarat Ciuhandu, care a subliniat că un rol în rezolvarea problemei l-a avut şi senatorul Gheorghe David.
Edilul a mai spus că şi prefectul Mircea Băcală trebuia să participe la recepţia lucrărilor, dar acesta nu a mai reuşit să ajungă.
Blocul de pe Brailoiu este aproape complet reabilitat, subsolul e insa plin de dejectii
Guvernul va da 200.000 de euro pentru reconsolidarea blocului de pe Constantin Brailoiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!